För många som nyligen avslutat sina studier och därmed skall ut på arbetsmarknaden så kan det vara en utmaning att hålla koll på allt. För det första så måste man ju hitta ett jobb, och detta är inte alltid enklaste. För det andra så bör man hålla kolla på rent administrativa delar såsom vilken a-kassa man skall gå med i. Vi kan inte hjälpa dig med att hitta ditt nya jobb, men däremot så kan vi bistå med lite information om vilka a-kassor som finns och hur du hittar rätt. Det enklaste sättet att hitta rätt a-kassa är att besöka en sajt som heter A-kassa.net som fungerar som en portal med kortfattad information om respektive a-kassa och som kan ge bra vägledning om vilken a-kassa man bör gå med i.

Olika a-kassor med olika inriktning

Det finns ett trettiotal olika a-kassor och var och en av dem är inriktade på en special bransch eller ”verksamhetsområde” som de själva benämner sin målgrupp. Eftersom det finns betydligt fler yrken och branscher än vad det finns a-kassor så är en del av a-kassorna ganska ”breda” i sitt omfång vilket innebär att andra kriterier än just bransch gäller. Exempel på detta är Akademikernas a-kassa där vem som helst kan gå med, förutsatt att man har minst kandidat-examen alternativt studerar med ambitionen att ta just en kandidat-examen. En annan bred a-kassa som vänder sig till tjänstemän inom privat sektor är Unionens a-kassa. Det krävs inga som helst högskolepoäng för att gå med i denna a-kassa utan det enda kravet är egentligen att man jobbar som tjänsteman inom privat sektor. Vidare så finns det något mer nischade a-kassor och en sådan är Finans- och försäkringsbranschens a-kassa. Inte heller denna a-kassa har något krav på akademisk utbildning, men däremot så måste man jobba inom finans eller försäkringsbranschen. För övrigt så har denna a-kassa den lägsta avgiften av dem alla med 85 kr per månad, vilket talar för att man skall gå med där, om man nu jobbar inom finans/försäkring. Rent krasst så skulle man kunna gå med i Unionen också om man jobbar som tjänsteman inom finans/försäkring, men då är det ju billigare att gå med i Finans- och Försäkringsbranschens a-kassa. Om man tittar de a-kassor som vänder sig mer till ”arbetaryrken” så är en av de absolut största Kommunal a-kassa. Här kan alla gå med som är anställda av kommunen och inte jobbar som tjänsteman. jobbar man som tjänsteman så kan man istället gå med i Visions a-kassa, som tidigare hette Sverige Kommunaltjänstemännens a-kassa. För att återgå till Kommunals a-kassa, så är det exempelvis i denna a-kassa som en kommunalt anställd parkarbetare skall gå med. En annan a-kassa som vänder sig till ett arbetaryrke är IF Metalls a-kassa. Till denna kassa vänder sig de som jobbar som metallarbetare inom industrin. Avgiften i IF Metalls a-kassa är 217 kr per månad och denna a-kassa har ungefär 300 000 medlemmar- Jobbar som metallarbetare så finns egentligen inte så många alternativ när det kommer till a-kassa. Förvisso så kan en metallarbetare gå med i Alfa-kassan, men eftersom denna kassa är dyrare än IF Metalls a-kassa så finns liksom inget incitament för detta. I denna text så är det även värt att nämna ett par ord om Alfa-kassan, detta är nämligen den absolut mest generella a-kassan av dem alla då vem som helst, oavsett yrke, kan gå med här. Avgiften är dock relativt hög då den ligger på 297 kr per månad. Trots detta så har denna a-kassa nästan 80 000 medlemmar och medlemsantalet har ökat de senaste åren.

Nu har du fått en inblick i ett par olika a-kassor, men det finns en ytterligare a-kassor som bör nämnas. men som sagt så är det enklast att besöka sajten A-kassa.net för att för en överblick av samtliga a-kassor.