Läsvärda artiklar med minst 600 ord

Månad: juni 2017

Powerbank – Nutidens viktigaste pryl?

En powerbank är något som de flesta av oss hört talas om. Det är ett portabelt batteri som används till att driva eller ladda andra enheter, oftast via en USB-port, t.ex. en surfplatta. Den är en väldigt uppskattad reskamrat och ett populärt tillbehör till mobilen.

Ökad mobilanvändning ger stor efterfrågan

Nya applikationer och användningsområden gör oss nu mer beroende av mobilen än någonsin tidigare vilket resulterar i ökande energiförbrukning och ökad efterfrågan på uppladdningsbara batterier. För att hänga med i utvecklingen försöker tillverkarna hela tiden producera bättre och kraftfullare batterier med högre effektivitet. Faktum är dock att den större kapaciteten oftast inte förmår att ge mobilen längre batteritid utan energin går istället till energiförsörjning av större skärmar, bättre processorer och fler appar som körs hela tiden. Powerbanken är således ett välanvänt mobiltillbehör och kommer troligtvis att förbli det ett bra tag framöver.

Snabbare laddning med anpassad powerbank

Allt fler elektronikföretag väljer att producera powerbanks under eget varumärke vilket inte är särskilt förvånande med tanke på att marknaden växt lavinartat de senaste åren. Under det senaste året har flera nya powerbanks lanserats. I dessa modeller har ofta hög prestanda och snabb laddning prioriterats. En viktig orsak till att det blir allt vanligare att lansera en högpresenterande nödladdare är att många nya mobiltelefoner får integrerade lösningar som tillåter snabbare laddning vilket i sin tur medför att den powerbank som används behöver stöd för teknologin för att bli kompatibel. Det kan handla om högre effekt, en USB-C port, eller stöd för en specifik snabbladdnings teknologi som t.ex QuickCharge som är utvecklat av Qualcomm. Produkter med stöd för QuickCharge (QC) ges en mer anpassad laddning där Volt och Ampere hela tiden anpassas efter enhetens preferens. Teknologin finns i flera high-end telefoner men letar sig allt längre ner i prisklasserna. Det finns även konkurrerande teknologier som utmanar Qualcomms QC. Framsteg görs hela tiden hos mobil och batteritillverkare.

Nya och innovativa lösningar

Större batterier, effektivare USB-portar och snabbladdnings teknologier i all ära, men det finns nu faktiskt andra innovativa produkter som börjat ta sig in på marknaden. Den intensiva forskningen har resulterat i teknologier som har visat sig vara extra intressanta. En alternativ teknologi till vanliga batterier är bränslecellen som främst kommersialiserats för användning inom transportindustrin och på senare tid har teknologin även hittat tillämpning som nödladdare till mobiltelefoner. Ett exempel på detta hittar vi i form av MyFC Jaq laddare som ungefär fungerar som en powerbank
men med en viktig och vital skillnad, bränslecellen producerar energin på beställning och behöver bränsle (vätgas) för att fungera. När bränslet tar slut så måste det fyllas på nytt. I den här produkten görs detta genom att byta ut en typ av ”kassett” som kan dras ur och sättas i. Detta anses dock av många vara en väsentlig nackdel gentemot litiumbatteriet som kan laddas via ett vägguttag då det tar slut. Fördelen med en bränslecell är att den aldrig behöver tillgång till ström för att den ska kunna generera energi vilket i sin tur ger användaren nya och unika möjligheter. En allt mer populär lösning för att slippa ladda powerbanken via vägguttaget är att integrera solceller i ytterhöljet. Solcellerna laddar litiumbatteriet i powerbanken som i sin tur laddar mobilen. En perfekt lösning tänker många. Tyvärr är oftast dessa solceller inte särskilt effektiva och väldigt begränsade av ytans storlek, även brist på solljus under vinterhalvåret skapar problem. Effektiva solceller är dyra men utvecklingen går ju framåt även i denna marknad så förhoppningsvis dröjer det inte så lång tid förrän detta blir en bra lösning. En sak som är säker är att utvecklingen kommer fortsätta framåt och att många intressanta lösningar kommer att presenteras för att möta världens ständigt ökade behov av mobil energi.

En guide igenom gardin-djungeln

Har du precis flyttat och ska inreda nya huset eller lägenheten? Eller vill du ge hemmet ett lyft och ett fräsht och modernt uttryck? Oavsett anledning så påverkar valet av gardiner utseendet i dina olika rum. Du kan bland annat välja mellan persienner, lameller, hissgardiner, panelgardiner, plisségardiner och rullgardiner. Utomhus så sätter markiser pricken över i:et på altanen eller terassen.

Vad behöver du och vilken känsla vill du ha i rummet? Vi hjälper dig att sätta fingret på ditt behov och guidar dig igenom djungeln av gardiner. Här förklarar vi skillnaden mellan olika typer av gardiner och vilka uttryck som respektive gardin skapar:

Hissgardiner

Skulle du vilja ha någonting mysigt som samtidigt piggar upp? En hissgardin är en enkel men elegant lösning som skapar extra mysfaktor piffar upp rummet. Gillar du klassiska, vackra gardiner ska du välja en enfärgad hissgardin. Det finns många sobra färger att välja mellan. Vill du däremot ha fräsha färger och pigga mönster, ska du satsa på en mönstrad hissgardin. En färgklick kan bli pricken över i:et i rummet och bidra med energi samtidigt som den skapar en härlig stämning.

Panelgardiner

Letar du efter en lösning till stora fönster eller fönsterpartier eller behöver du en skjutdörr, ett draperi eller en rumsavdelare? Då är en supermodern och stilren panelgardin med tidlös design någonting för dig. Personifiera uttrycket genom att kombinera två olika tyger med olika färger och strukturer. Dessutom kan panellängderna fås i olika tygbredder, som alla ger helt olika uttryck.

Lamellgardiner

En annan populär lösning för stora fönster och fönsterpartier är lamellgardiner och blivit väldigt populära de senaste åren. Lamellerna ger både ett minimalistiskt och snyggt design uttryck. Dessutom är de riktigt bra till att avskärma solen eftersom de enkelt kan vridas så att solen inte stör men ljuset ändå släpps in i rummet. Lamellgardiner fungerar också till mörkläggning.

Rullgardiner

Rullgardinen är en populär klassiker med ett enkelt uttryck. Passar lika bra till vardagsrummet som mörkläggning i sovrummet och skapar ett bra helhetsintryck.

Plisségardiner

Plissé är en väldigt populär gardin med ett snyggt och minimalistiskt uttryck. Fördelen är att tyggardinen går ända ut i fönstersidorna och skärmar av för både sol och insyn samtidigt som den tar lite plats när den är uppdragen. Plisségardinen tillverkas i många olika modeller och användas oftast när gardinen ska sitta fast i karmen eller fönsterramen så att den följer med när fönstret eller dörren öppnas.

Persienner

Persienner är praktiska och minimalistiska och har varit populära i många år. En persienn ska kunna vrida lamellerna och vinkla ljuset i rummet. De produceras i många olika material även om alumnium är den mest populära varianten följt av trä. En del billiga varianter tillverkas av plast. Aluminium passar bra i badrum och våtutrymmen eftersom materialet är vattenresistent. Det går att välja på lameller som är 25 mm breda (de mest populära), 35 mm och 50 mm breda. Ett tips är att välja breda lameller om fönstrena eller fönsterpartiet är stort.

Viktigt med kvalitet

UNIG producerar skräddarsydda kvalitetsgardiner till ett konkurrenskraftigt pris. Här kan du beställa hem tygprover, så att du får känna på tyget och se färgen på plats i rummet. Det är helt gratis att beställa hem prover på tyg! Det arbetas hårt på att säkerställa att produkterna är de allra bästa och för alla UNIG gardiner används kvalitetssystem från bl.a. Decomatic, Benthin Coulisse och Somfy. Eftersom kvaliteten är i topp får du en förlängd garantiperioden på alla UNIG LUX produkter på 3 år.

 

Kika in, få inspiration och se vägledningar för hur du tar mått och sätter upp gardinerna. Lycka till med inredningen! Du är naturligtvis välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

De 5 största SEO-misstagen – så här undviker du dem

Optimera din sida för sökmotorerna genom att undvika några av de grundläggande misstagen inom SEO. Här kommer några exempel på fel som du förhoppningsvis gjort för sista gången.

Misstag 1 – Användarna söker inte som du gör
Utgå inte från att användarna söker efter samma ord och termer som du gör och ta inte för givet att de kan interna, branschrelaterade eller tekniska termer. Varje sida på din webbplats bör ha ett antal fokusord dvs. sökord som av speciella skäl är viktiga för dig. Fokusorden kan vara de sökord som konverterar bäst eller som har den högsta sökvolymen. Att strukturera den här typen av fokusord, och även fokusord baserade på andra parametrar, ger en tydlig översikt över vilka sökord och fraser som är viktigast för ditt företag.

Misstag 2 – Inte tillräckligt med nytt innehåll på din webbplats
Sökmotorer älskar nytt innehåll. Dels för att det lockar till sig fler användare och dels för att du kan ranka på fler sökord och fraser. Det i sin tur ökar användarengagemanget och har en positiv effekt på hela webbplatsen. När du skriver nya texter kan det vara en bra idé att använda Google Keyword Tool för att ta reda på hur många sökningar ett visst sökord har.

Gammalt innehåll kan däremot bidra till minskat intresse för sidan och att användare inte kommer tillbaka. Det i sin tur kan minska den totala mängden User Engagement Data som är en viktig parameter inom SEO.

Misstag 3 – För stort fokus på sökmotorerna och för litet på dina användare
Även om de tekniska SEO faktorerna är viktiga så ska du komma ihåg att det allra viktigaste är dina användare. Det är dem som matar Google med härlig data om engagemang. Innehåll som inte engagerar användarna riskerar att resultera i exempelvis hög avvisningsfrekvens (bounce rate), kort tid på sidan, få sidvisningar och låg CTR. Allt det här påverkar sidans ranking negativt. Och tvärtom om du har intressant och engagerande innehåll. Förutom text kan du använda bilder och video för att göra innehållet mer intressant. Speciellt video kan drastiskt öka tiden som användarna spenderar på din webbplats.

Misstag 4 – Du optimerar inte Title taggar och meta beskrivningar
Din TITEL bör innehålla sidans viktigaste sökord. Gärna så snart som möjligt. Dessutom är det viktigt att du uppfyller de tekniska kraven inklusive längden. Google mäter i pixlar och därmed hur bred din TITLE är. Metabeskrivningar är viktiga för att upprätthålla en bra CTR. Skriv fångande beskrivningar med tydliga CTA som gör att användarna klickar vidare. Meta sökord är dock inte längre aktuella och ingenting du bör spilla tid på.

Misstag 5 – Webbplatsen indexeras inte korrekt
Du har mindre än en sekund på dig, det är den tid det tar för sökmotorerna att utvärdera sidorna och ta fram de mest relevanta sökresultaten. För att komma med bland urvalet ska sökmotorerna, inte bara ha tillgång till din webbplats, utan också kunna läsa innehållet. Det kan finnas många olika tekniska skäl till varför sökmotorerna inte kan läsa innehållet på en sida. Här är 4 av de vanligaste:

  1. Sökmotorer kan inte läsa text i bildformat vilket betyder att du inte ska döpa bilder till det samma som sidans rubrik ”alltidjättebilligapriser.jpeg”. Döper du bildfiler till sidans huvudrubrik <H1> eller annan viktig information kan det orsaka att sidan inte indexeras på rätt sätt.
  2. Sökmotorer är inte förtjusta i Flash. Dessa animationer bör du alltså använda ytterst begränsat då sökmotorerna kan ha svårt för att behandla dem.
  3. Javascript är heller inte någon favorit då sökmotorerna inte kan läsa java.
  4. Webbplatser med bara en sida kan i bästa fall få en bra placering på ett par sökningar. Inte mer. Fler sidor betyder fler sökningar som du kan rankas på och det är ju själva poängen.

Lycka till!