Har du precis flyttat och ska inreda nya huset eller lägenheten? Eller vill du ge hemmet ett lyft och ett fräsht och modernt uttryck? Oavsett anledning så påverkar valet av gardiner utseendet i dina olika rum. Du kan bland annat välja mellan persienner, lameller, hissgardiner, panelgardiner, plisségardiner och rullgardiner. Utomhus så sätter markiser pricken över i:et på altanen eller terassen.

Vad behöver du och vilken känsla vill du ha i rummet? Vi hjälper dig att sätta fingret på ditt behov och guidar dig igenom djungeln av gardiner. Här förklarar vi skillnaden mellan olika typer av gardiner och vilka uttryck som respektive gardin skapar:

Hissgardiner

Skulle du vilja ha någonting mysigt som samtidigt piggar upp? En hissgardin är en enkel men elegant lösning som skapar extra mysfaktor piffar upp rummet. Gillar du klassiska, vackra gardiner ska du välja en enfärgad hissgardin. Det finns många sobra färger att välja mellan. Vill du däremot ha fräsha färger och pigga mönster, ska du satsa på en mönstrad hissgardin. En färgklick kan bli pricken över i:et i rummet och bidra med energi samtidigt som den skapar en härlig stämning.

Panelgardiner

Letar du efter en lösning till stora fönster eller fönsterpartier eller behöver du en skjutdörr, ett draperi eller en rumsavdelare? Då är en supermodern och stilren panelgardin med tidlös design någonting för dig. Personifiera uttrycket genom att kombinera två olika tyger med olika färger och strukturer. Dessutom kan panellängderna fås i olika tygbredder, som alla ger helt olika uttryck.

Lamellgardiner

En annan populär lösning för stora fönster och fönsterpartier är lamellgardiner och blivit väldigt populära de senaste åren. Lamellerna ger både ett minimalistiskt och snyggt design uttryck. Dessutom är de riktigt bra till att avskärma solen eftersom de enkelt kan vridas så att solen inte stör men ljuset ändå släpps in i rummet. Lamellgardiner fungerar också till mörkläggning.

Rullgardiner

Rullgardinen är en populär klassiker med ett enkelt uttryck. Passar lika bra till vardagsrummet som mörkläggning i sovrummet och skapar ett bra helhetsintryck.

Plisségardiner

Plissé är en väldigt populär gardin med ett snyggt och minimalistiskt uttryck. Fördelen är att tyggardinen går ända ut i fönstersidorna och skärmar av för både sol och insyn samtidigt som den tar lite plats när den är uppdragen. Plisségardinen tillverkas i många olika modeller och användas oftast när gardinen ska sitta fast i karmen eller fönsterramen så att den följer med när fönstret eller dörren öppnas.

Persienner

Persienner är praktiska och minimalistiska och har varit populära i många år. En persienn ska kunna vrida lamellerna och vinkla ljuset i rummet. De produceras i många olika material även om alumnium är den mest populära varianten följt av trä. En del billiga varianter tillverkas av plast. Aluminium passar bra i badrum och våtutrymmen eftersom materialet är vattenresistent. Det går att välja på lameller som är 25 mm breda (de mest populära), 35 mm och 50 mm breda. Ett tips är att välja breda lameller om fönstrena eller fönsterpartiet är stort.

Viktigt med kvalitet

UNIG producerar skräddarsydda kvalitetsgardiner till ett konkurrenskraftigt pris. Här kan du beställa hem tygprover, så att du får känna på tyget och se färgen på plats i rummet. Det är helt gratis att beställa hem prover på tyg! Det arbetas hårt på att säkerställa att produkterna är de allra bästa och för alla UNIG gardiner används kvalitetssystem från bl.a. Decomatic, Benthin Coulisse och Somfy. Eftersom kvaliteten är i topp får du en förlängd garantiperioden på alla UNIG LUX produkter på 3 år.

 

Kika in, få inspiration och se vägledningar för hur du tar mått och sätter upp gardinerna. Lycka till med inredningen! Du är naturligtvis välkommen att kontakta oss om du har några frågor.