Solnedgångar hör till de vackraste scener för landskapsfotografering. De är väldigt populära som posters, som pärmblad till en fotobok, eller som enskilda framkallade digitala bilder för att uppställa omkring hemmet. Orsaken till att solnedgångar har ett så enormt drag för landskapsfotografer härstammar från det unika ljuset som uppstår i slutet av dagen då solen avlägsnar sig. Förutom att färgen på ljuset är romantiskt och attraktivt, skapar den låga vinkeln som solen går ner i större textur till landskapet.

Medan förhållandena vid solnedgången har potential att ge väldigt vackra bilder, finns det en del utmaningar som måste övervinnas för att fånga den perfekta bilden. Här presenteras några tips och strategier för fotografering av landskap vid solnedgång.

Kamerainställningar

Det första som ivriga fotografer funderar är ”vad ska jag använda för inställningar och utrustning för att fotografera en solnedgång?”. Fotografering vid solnedgången är inte mycket annorlunda än att ta bilder vid dagstid och andra landskap. Följande göra en bra utgångspunkt:

Kamera: En kamera med manuellt läge dvs. inte en iPhono, Samsung Galaxy osv.

Fotograferingsläge: Manuell

ISO: 100 (eller minsta möjliga)

Bländare (Aperture): mellan f/9 och f/13 (maximera skärpedjup, utan att kompromissa bildkvaliteten)

Slutartid (Shutter speed): Justera slutartiden så att exponeringen är korrekt och himlens detaljer syns (om alltför ljust, justera till snabbare, om alltför mörkt, justera till långsammare). Notera att vid en solnedgång försvinner ljuset konstant vilket innebär att du måste justera på slutartiden med 5 minuters mellanrum.

Vitbalans: Dagsljus/Solljus (om du fotograferar i JPEG)

Stativ: att ha ett stativ är en absolut nödvändighet alltid när man fotograferar i svag belysing. Solnedgångar ger oftast tillräckligt med ljus för att klara sig utan stativ, men då solen går sjunker under horisonten och de vackraste färgerna uppstår vinner du på att ta bilder med stativ. På detta sätt garanterar du att kameran halls stadig och att bilder inte misslyckas på grund av att du skakar.

Rätt kamerainställning garanterar dock inte framgång, det finns några andra saker att tänka på: exponering

Ofta är dragningen av en solnedgång en färgglad himmel i röda, rosa och orange färg vilket ofta leder till frestelsen att fokusera hela bilden enbart på himlen och inte beakta den omgivande miljön. Om skylinen är väldigt intressant (t.ex. vackra moln, en stad, eller något unikt) kan detta fungera sammansättningsmässigt. Men om himlen är tom kommer du att vara kvar med en bild som kan förlora tittarens intresse snabbt om det inte finns någonstand kvar för ögat att gå efter himlen.

En av de största glädjena med att ta bilder av solnedgångar är det unika gyllene ljuset som belyser världen framför dig och skapar långa skuggor. Således kan det vara en bra idé att inkluda både marken och himlen i bilden, men däri ligger en av utmaningarna: att få en korrekt exponerad bild som har mycket högre effekt och fångar tittarnas uppmärksamhet längre.

När solen är lågt kommer himlen att se mycket ljusare ut i förhållande till marken. På grund av det begränsade dynamiska omfånget av digitala sensorer, kan skillnaden i ljusstyrka mellan himlen och marken orsaka problem för den resulterande bilden – om skillnaden är för stor, kommer du antingen att förlora detaljer i himlen eller mark.

Det finns två sätt att lösa problemet med exponering:

Använd graderade filter för att motverka den ljusa himlen.

Ta flera bilder (en exponerad för himlen, en exponerad för landet som ett minimum) och blanda de två tillsammans med hjälp av fotoredigerings programvara.

Nästa gang du möter en solnedgång vet du vad du ska göra. Genom att följa tipsen ovan kan du fånga vackra digitala bilder som du senare kan framkalla och hänga upp på väggen i ditt hem med stolthet.