Ett hus behöver ytterdörrar av bra kvalitet och i bra skick av flera anledningar. Den viktigaste anledningen framför andra är att man vill undvika onödigt drag inomhus – drag som lätt kan uppstå om man har en gammal dörr i dåligt skick eller en nyare ytterdörr av sämre kvalitet. Att byta ut gamla ytterdörrar mot nya behöver vare sig vara dyrt eller krångligt, det finns leverantörer som säljer ytterdörrar av riktigt hög kvalitet till bra pris på nätet. Man bör i största möjliga mån välja svensktillverkade dörrar om man har möjlighet, för då kan man vara säker på att man får en ytterdörr av hög kvalitet – med en garanti på minst tio år. Dessutom är det bra att välja svensktillverkade dörrar till exempel av miljöskäl – att frakta så pass stora produkter som dörrar längre än nödvändigt är inte särskilt bra för miljön med tanke på föroreningar och koldioxidutsläpp.

Om man förutsätter att kvaliten på alla dörrar hos den tilltänkte leverantören är bra – vad är det då som skiljer de billiga ytterdörrarna från de dyrare? Mycket handlar om materialval när det gäller ytterdörrar. Till exempel kan tjockleken mellan olika dörrmodeller skilja sig åt en del och detta i sin tur handlar om hur väl isolerad en dörr är. Enklare dörrar kan ha ca 56 mm isolering vilket ger en dörr som är 64 mm tjock, medan lite mer isolerade dörrar kan vara runt 78mm tjocka och då ha 70 mm isolering. Isoleringen ger ett värmemotstånd som mäts i ett u-värde och ju bättre isolering, desto lägre u-värde.

En annan sak som kan skilja sig åt mellan billiga ytterdörrar och dyrare ytterdörrar är vilket ytskikt dörren har. En dörr som har ett ytskikt i till exempel laminat har en bättre väderbeständighet än en dörr av HDF eller annat lite enklare material. Det är inte alla hus som har behov av laminat som ytskikt – har man till exempel en rejält skyddande veranda utanför sin ytterdörr så utsätts dörren inte för lika stora påfrestningar från regn och snö och då klarar man sig ofta med en ytterdörr med en yta av ett enklare material.

En tredje sak som skiljer sig lite mellan olika typer av ytterdörrar handlar om dörrar som har inbyggda fönster som kan vara uppbygga på lite olika sätt. Dels handlar det om hur många glas det är i fönstret (2-glasfönster är förstås billigare än 3-glasfönster) och sen kan man också välja typ av glas. De flesta fönster är givetvis av härdat glas och kan fås som vanligt klart glas, frostat glas eller cotswoldglas om man vill förhindra insyn. Har du ett fönster med vanligt glas men vill förhindra insyn finns också en plastfilm som man kan klistra på i efterhand för att ge fönstret ett frostat intryck.

Andra saker som kan skilja sig åt mellan olika varianter av ytterdörrar är till exempel typ av och antal låshus, vilka dörrhandtag man väljer – det finns enkla billiga dörrhandtag och lite dyrare och mer exklusiva dörrhandtag. Det finns inga rätt eller fel när man väljer nya ytterdörrar så länge man håller sig till seriösa svenska leverantörer med gott rykte om sin kvalitet – det handlar mer om vilka behov man som husägare har och hur pass utsatt ytterdörren blir för regn och rusk. Välj en ytterdörr som fyller ditt hus och din familjs behov allra bäst.

Men det är inte bara tråkiga specifikationer som skiljer åt mellan olika leverantörer av dörrar. Trots allt handlar mycket idag om en snygg design när det gäller hus och byggnader. Många leverantörer erbjuder riktigt bra och stora sortiment av ytterdörrar som kan fås i i princip alla färger som finns. Vill man ha en lite ovanligare färg på sina ytterdörrar, för att passa huset eller för att få just ditt hus att sticka ut i en mängd av ungefär likadana hus får du nog räkna med att specialbeställa en dörr – men det brukar inte vara särskilt dyrt att då en ytterdörr eller två i rätt nyanser och leveranstiden är nu för tiden ganska kort den också. Så var lite kreativ och välj en ”rolig” dörr nästa gång som du ska byta ytterdörrar.