Att renovera och inreda ett kök från grunden kan vara ett riktigt stort projekt. Särskilt om man ska byta ut skåp, kakel, golv, tapeter – helt enkelt rubbet – så kan en köksrenovering kosta i princip hur mycket som helst. Det finns dock många bra sätt att förnya sitt kök utan att riva ut hela köket så om du bor i ett hus eller en lägenhet i förhållandevis gott skick och bara vill skapa ett trevligare kök för dig och din familj att laga mat och att umgås i, så kanske en renovering light kan vara ett bra alternativ. Egentligen handlar det inte alls om en renovering utan snarare bara att med enkla medel som inredningsdetaljer, textilier och belysning ge köket ett trevligare och roligare intryck.

Om ditt kök har riktigt slitna och trista köksluckor kan det förstås vara en bra idé att byta ut dessa, men det betyder inte att du behöver byta ut hela skåpen för att få till en bra inredning hemma. Du kan till exempel köpa nya vanliga släta köksluckor till ett bra pris i en webbshop på nätet – en lite billigare lösning än att satsa på ett helt nytt kök. Är det vitvarorna som är omoderna och dåliga så finns det också många butiker som säljer sådant billigt på nätet. Men det var en parentes, nu ska det handla om de enklaste medlen man kan ta till för ett fräschare och trevligare kök.

Börja från grunden – det kan låta tråkigt, men en rejäl undanplockning och rengöring mår de flesta kök riktigt bra av. Få saker gör så stor skillnad för ett rum som att det är undanplockat med rena ytor och inte en massa onödiga saker framme. Strippa bort allt vad prydnader och onödiga föremål heter så att köket blir helt nollställt (för ögat – du behöver inte tömma skåpen förstås). Nu är det dags för det roliga.

Belysning och lampor är en av de viktigaste sakerna i ett kök. Se över din belysning i köket så att alla lampor är snygga och fungerar som de ska. I en perfekt värld tänds standardtaklamporna endast vid städning så strunta i dem ett tag. Hur ser din belysning ut i övrigt? Har du trista lysrör ovanför diskbänken som de flesta hem har som standard? En bra idé som kan göra stor skillnad är att skruva ner det gamla trista lysröret och byta ut detta mot en annan typ av belysning – helst bestående av energisnåla och snygga LED lampor. LED lampor kan låta dyrt, men faktum är att du kan få till en snygg belysning ovanför diskbänken med en enkel led armatur som kostar en femhundring ungefär. Med rätt belysning kommer ditt kök och din diskbänk att upplevas som helt annorlunda och mycket trevligare. Det finns också ännu enklare led lister att köpa på tex ikea för runt en hundring som visserligen inte ger ett jättestarkt ljus, men betydligt mysigare, trevligare och mer energieffektivt än ett tråkigt standard-lysrör. Se också över belysningen ovanför bordet, i fönstren och eventuell dekorationsbelysning. Är armaturen snygg? Är ljuset behagligt. Har du en snygg armatur med ett dåligt eller för bländande ljus kan du alltid prova att byta ut själva lamporna mot en annan sort  mycket billigare än att byta ut hela armaturen om det är så att du gillar den du har. Fundera också över om du kan skapa en kreativ och trevlig dekorbelysning – kanske med ovan nämnda led lister bakom en hylla, ovanpå ett skåp eller annat ställe som behöver lysas upp. Även ljusslingor kan användas för att inreda på ett kreativt sätt.

När allt är undanplockat och fint och du har den perfekta belysningen i ditt kök är det dags för något ännu roligare – dina inredningsdetaljer! Se till att dina inredningsdetaljer inte bara är snygga – de bör också fylla en särskild funktion i ditt hem. Istället för att ha onödiga prylar framme – låt dina bruksprylar vara inredningsdetaljer och det som sätter färg på din inredning! Nu snackar jag snygga designer prylar som till exempel en riktigt snygg kaffetermos från Stelton, skålar i fantastiska färger från JellyBean (fyll dem gärna med snyggt godis eller färgglad frukt!) och fina designade textilier som gardiner, dukar, kökshanddukar och andra fina inredningsdetaljer. Nu menar jag inte att du ska köpa en massa onödiga prylar till ditt hem, men behöver du till exempel en kaffetermos så se till att köpa en riktigt snygg och i rolig färg som de från Stelton och är du sugen på nya skålar, glas eller kökshanddukar – satsa på sådana i roliga färger och snygg design. Med tiden kommer du att bygga upp ett härligt förråd av snygga designprodukter som du blir glad av att använda och som gott kan stå framme och agera inredningsdetaljer både när de används och när de inte används.

Satsa på snygga grejer av kvalitet oavsett vad det är du planerar att köpa till ditt kök – det lönar sig i längden eftersom prylarna håller länge och är vackrare att se på.