När man är klar med skolan och skall ut i yrkeslivet så är ett viktigt steg att gå med i en a-kassa. Att gå med i en a-kassa är ungefär som att teckna en försäkring som ger kompensation utifall man förlorar jobbet. Man kan gå med i en a-kassa oavsett vilket yrke man har och oavsett var man bor. Till skillnad från försäkringskassan och arbetsförmedlingen så är inte a-kassorna geografiskt bundna på samma sätt. Bor man i exempelvis Stockholm, så går man liksom inte ner till ”a-kassa i Stockholm”. Blir man arbetslös så anmäler man detta i regel genom att ringa till a-kassan som kommer be dig att skicka in en anmälan och bifoga de handlingar som behövs för att de skall kunna ta ett beslut om ersättning. De flesta av a-kassorna erbjuder även internet-tjänster som man kan nyttja i samband med att man skall stämpla för ersättning. Så om du skall gå med i en a-kassa eller anmäla att du behöver ersättning från a-kassan så gör du inte detta genom att besöka något lokalt a-kassekontor eller liknande, du ringer eller använder a-kassans internet-tjänst helt enkelt.

Vilka a-kassor finns i Stockholm?

Även om du inte har så stor nytta av att besöka en a-kassa rent fysiskt så kan det vara bra att ha koll på vila av a-kassorna som finns i Stockholm, utifall du exempelvis skall söka jobb hos någon av dem eller träffa representanter för a-kassan i något annat professionellt sammanhang. Nedan finner du information om de a-kassor som har sina kontor i Stockholm.

Akademikernas a-kassa (AEA)

Akademikernas a-kassa riktar sig till akademiker oavsett bransch och yrke. För närvarande (Mars, 2013 så är avgiften 90 kr per månad till denna a-kassa). Detta är den största a-kassan i Sverige och besöksadressen är Klara Norra Kyrkogata 33, i Stockholm.

Byggnadsarbetarnas a-kassa

Detta är a-kassan för dem som jobbar inom byggbranschen. För närvarande så är avgiften 195 kr per månad och om man vill besöka denna a-kassa i Stockholm så får man ta sig till Hagagatan 2.

Elektrikernas a-kassa

Många elektriker är också medlemmar i Elektrikernas a-kassa. Avgiften 2013, är ganska låg i denna a-kassa vilket tyder på en relativt låg arbetslöshet. Avgiften är 105 kr per månad. Denna a-kassas besöksadress är Västmannagatan 1, 111 24 i Stockholm.

Farmacitjänstemännens a-kassa

Om man av någon anledning skall besöka denna a-kassa så får man ta sig till Upplandsgatan 49, 1 tr i Stockholm. Postnumret är 113 28.

Fastighets arbetslöshetskassa

De som jobbar inom lokalvård, städning och liknande skall i regel vända sig till denna a-kassa. Om man har behov av att besöka denna a-kassa så kan man göra det på Västmannagatan 6 i Stockholm.

Finans- och Försäkringsbranschens a-kassa

Denna a-kassa erbjuder den lägsta medlemsavgiften. Närmare bestämt 85 kr. Besöksadressen är Oxtorgsgränd 2, 3 tr i Stockholm.

GS A-kassa

På Olov Palmes Gata 31 kan du besöka GS a-kassa om du har behov av detta.

Handelsanställdas a-kassa

Denna a-kassa försäkrar exempelvis butikspersonal. Besöksadressen är Upplandsgatan 5 i Stockholm.

Hotell- och Restauranganställdas arbetslöshetskassa

Detta är a-kassan för dem som jobbar inom restaurang- och hotellbranschen. Om man har ärende till denna a-kassans kontor så kan det vara bra att veta att det ligger på Olof Palmes gata 31 i Stockholm.

IF Metalls a-kassa

Denna a-kassa hittar du på Olof Palmes gata 11 i Stockholm.

Kommunals a-kassa

Denna a-kassa har flera olika kontor och bland annat ett i Stockholm. Stockholmskontoret ligger på Franzéngatan 4, Stockholm

Ledarnas a-kassa

Även denna a-kassa har en besöksadress i Stockholm. Du kan besöka Ledarnas arbetslöshetskassa på Kungsgatan 60.

Livsmedelsarbetarnas arbetslöshetskassa

Livsmedelsarbetarnas a-kassa hittar du på Upplandsgatan 3.

Lärarnas a-kassa

Denna a-kassa har inläsning i Stockholm, men det är oklart om de har besöksadress där.

Pappersindustriarbetarnas a-kassa

Kan du besöka på Olof Palmes Gata 11, 5 trappor upp.

Skogs- och Lantbrukstjänstemännens a-kassa

Ta dig till Fabriksvägen i Kallhäll, Stockholm för att besöka denna kassa.

Småföretagarnas a-kassa

Denna a-kassa kan du besöka på Klara Södra Kyrkogata 1 i Stockholm.

Statstjänstemännens a-kassa

Om du skall besöka Sts a-kassa så kan du göra det på Sturegatan 15 i Stockholm.

Svens Handels och Arbetsgivarnas arbetslöshetskassa
Luntmakargatan 46 i Stockholm

Sveriges Arbetares a-kassa

Denna a-kassa hittar du på Sveavägen 98 i Stockholm.

Sveriges Entreprenörers a-kassa

Sveriges Entreprenörers a-kassa hette tidigare Bensinhandlarnas a-kassa och denna kassa vänder sig i första hand till egenföretagare inom bensinhandel. Denna a-kassa håller till på Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm och månadsavgiften är 195 kr.

Säljarnas a-kassa

Denna a-kassa hittar du på Hjärnegatan 3 i Stockholm.

Transportarbetarnas a-kassa

Denna a-kassa finner du på Olov Palmes Gata 29, därefter tar du dig upp på plan 6.

Unionens a-kassa

På Korgmakargränd 2 i Stockholm hittar du denna a-kassa.