Present till kärestan, studenten eller kanske begravning? Ja, användningsområdena för blommor är många. Många tar sig till en blombutik för att inhandla blommor, men detta kan vara både tidskrävande och trångt. Särskilt vid högtider då många vill köpa blommor på samma gång. Därför vill vi berätta om en företeelse som heter blombud – ett bra alternativ för den som inte vill trängas i en blombutik men ändå vill kunna kunna ge bort en vacker bukett blommor.

Vad är blombud?

För dig som aldrig hört talas om blombud så är det helt enkelt en tjänst som går ut på att man gör en beställning av blommor som sedan skickas med bud till angiven adress och mottagare. Fördelen med detta är att det är praktiskt och överraskningseffekten hos mottagaren brukar bli optimal. Det går till på så vis att man först går in på hemsidan hos någon etablerad blomsterhandlare som erbjuder tjänsten blombud (du kan läsa mer om blomsterbutiker som erbjuder denna tjänst nedan). Därefter väljer man, helt digitalt, vilken typ av blommor man skall skicka samt kort och hälsning. Att välja blommor brukar vara väldigt enkelt eftersom blombutikerna oftast har ”färdiga” buketter som lämpar sig för olika tillfällen. När man gjort sina val så anger man vart buketten skall skickas och när den skall levereras till mottagagaren. Därefter betalar man och de flesta blombutiker som erbjuder blomsterbud erbjuder smidiga betalningar med kort eller Klarna. Vissa blomsterbutiker kan leverera senare samma dag eller åtminstone nästkommande dag.

Populära blombud

Mindre lokala blomsterbutiker brukar inte kunna erbjuda blombud, utan vill köpa denna tjänst så får man vända sig till en större kedja. Bland de mest populära finns exempelvis Flowerhouse som är nischade inom just blombud och grundades 2009. En annan populär aktör inom blombud är Euroflorist som kan leverera över hela Sverige och har över 30 års erfarenhet av att skicka blommor med bud. Ett tredje alternativ kan vara Interflora som har både butiker och blombud i form av blommogram. Interflora får nog anses som den ledande aktören inom blomsterfackhandel i Sverige med sina över 700 butiker utöver blombudsverksamheten. Interflora är förmodligen också den mest kända aktören för gemene man inom blommor, men för den delen är det inte sagt att de är bäst elelr mest prisvärda.

Hitta billigt blombud

Har man bestämt sig för att använda blombud så vill man såklart hitta billigt blombud. Det bästa sättet för att hitta blombud är att jämföra de olika aktörernas erbjudande via nätet. Att jämföra via nätet går snabbt då de olika butikerna bara är ”ett klick bort”. Ta därför en stund och kolla igenom de olika aktörerna och vad de erbjuder innan du gör ditt val. Då säkerställer du att du får ett billigt blombud och mottagaren kommer säkerligen uppskatta den fina överraskningen.

När det kommer till att jämföra blombud så är det även viktigt att inte glömma att jämföra villkoren förutom pris. En viktig aspekt är ju att blombudet har möjlighet att leverera enligt önskad tid och plats. Detta brukar vara kritiskt eftersom det hela faller ju ganska mycket om inte blombudet kan leverera när mottagaren befinner sig på angiven plats. Särskilt viktigt blir detta om man exempelvis vill skicka blommor till utlandet.

Alternativ till blombud

En annan klassiker när det kommer till presenter är choklad. Vill man inte skicka blommor så kan därför ett alternativ vara att skicka choklad med bud. Att ge bort choklad är ju en ganska gammeldags typ av present men att ge bort choklad med bud gör att det blir en annan grejj. Att ge bort choklad med bud är exempelvis mycket populärt när det kommer till företagspresenter under exempelvis juletid.

Vi hoppas nu att vi kunnat bidra med lite inspiration till nästa gång du skall ge bort blommor, välj blombud – det är både praktiskt och roligt!