Då och då händer det att man blivit ansvarig för att styra upp ett event. Det kan handla om att företaget ska ha kickoff, pappas 50-års kalas eller bröllopsfesten. Om man ska styra upp ett event är det mycket att tänka på med gästlistor, mat och naturligtvis underhållning. När det kommer till underhållning så finns det en hel del valmöjligheter. Allt från trollkarl till fullskalig orkester. I denna artikel tänkte vi dock redogöra för ett mellanting, nämligen att anlita en trubadur.

Vad är en trubadur?

Ordet trubadur härstammar från franskan och definieras som ”en som finner, hittar på” och anspelar på en kombination av musik, berättelse och dikt. Begreppet har en gammal historik och de första dokumenterade trubadurerna återfanns vid hovet i Occitanien (del av Frankrike, Italien och Spanien) under medeltiden. I definitionen återfinns alltså ordet ”en” och det är också detta som är särskiljande för trubaduren. Trubaduren är en underhållare som sjunger, spelar och berättar historier på egen hand till skillnad från en speleman som oftast spelar ihop med andra i en grupp eller konstellation.

Trubarur i Skandinavien

Fenomen har en förmåga att anpassas och utvecklas allteftersom det sprids och fenomenet trubadur är inget undantag. I Skandinavien har fenomenet trubadur under tidens gång utvecklats till att avgränsa sig till en person som framför eget material dvs sånger, musik, dikter och berättelser men även inslag och tolkningar av den lokala vistraditionen. Oftast på ett avskalat sätt med endast gitarren som enda följeslagare. Trubaduren i Skandinavien är därför närbesläktad med det engelska begreppet ”singer-songwriter” och skall inte förväxlas med exempelvis cover-artister som spelar andras låtar på exempelvis en after-ski.

Några av de mest kända trubadurerna som huserat på de svenska scenerna är Carl Michael Bellman, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Samtliga dessa rönte stora framgångar genom underfundiga texter och starka framträdanden.

Vad är viktigt vid val av trubadur?

Nu vet du förmodligen någorlunda vad en trubadur är för något och kanske funderar på att boka en till nästa fest. Då är det viktigt att hitta en bra, för en dålig trubadur kan närmast bli pinsam och inte bidra alls till feststämningen. Det gäller att hitta en som har bra referenser, är rolig och samtidigt en duktig musiker och sångare. Det enklaste sättet att hitta en sådan är att fråga runt om namn hos vänner och bekanta som kanske själva bokat en trubadur eller varit på en fest med en bra sådan. Det går även att googla sig fram och kolla på olika trubadurer på exempelvis Youtube för att bilda sig en uppfattning om vilken trubadur som skulle kunna passa just på din fest. Ett annat tips är att helt enkelt läsa vidare i denna artikel så skall du få ett handfast tips på en bra trubadur.

Trubadur i Stockholm

Om du söker trubadur i Stockholm så kan vi passa på att tipsa om en kille som heter Josef Nordin. Josef har långt ”track-record” av lyckade framföranden på både företagsevent, finlandsfärjor och fester. Han har en utpräglad rockabilly-stil och har bland annat spelat med The Cadillac Band (kanske Sveriges största rockabilly-band) på turné runtom i rockabillys förlovade land, USA. Så sent som i augusti blev Josef dessutom invald i rockabillyns absoluta finrum, nämligen Rockabilly Hall of Fame i Tennessee.  Som du säkert förstår så kan herr Nordin sin rockabilly och det bästa av allt är att han kan ta både mindre och större uppdrag. Han är baserad i Stockholm och det är där han tar mest uppdrag, men är det ett roligt uppdrag så kan han även uppträda på andra orter. Med en hög grad av musikalitet och humor kan vi varmt rekommendera Josef Nordin som trubadur på ditt nästa fest-fixande!