Att ta privatlån, d.v.s. lån utan säkerhet, är extremt enkelt. Men det har också gjort att en del aktörer på marknaden utnyttjar detta genom att erbjuda lättåtkomliga lån men till extremt höga räntor. Det människor i detta fall fokuserar på är enbart hur snabbt och enkelt de kan få sina pengar. Detta istället för att sätta sig in i vad man bör jämföra och tänka på innan man tar ett privatlån. Nedan presenteras några av de punkter som kan vara avgörande för om man får bra eller dåligt avtal på sitt lån.

Ränta och Effektiv ränta

Att söka låg ränta är en självklarhet. Eller borde i alla fall vara det. Trots detta lever fortfarande många låneinstitut gott på människor som accepterar skyhöga räntor. Det är sällan man behöver betala mer än 10-15% ränta (högt räknat) och därmed ska man låta alla andra lån vara. Detsamma gäller företag som erbjuder avbetalningsplaner för inköp av exempelvis konsumtionsvaror. Här är det inte ovanligt att en effektiv ränta erbjuds på över 30 % vilket självklart inte ska locka många. Men det gör det.

Med effektiv ränta menas den faktiska kostnaden som personen får betala. Det är alltså en totalkostnad för både ränta och övriga kostnader. Ett bolag som erbjuder 5 % ränta behöver alltså inte vara billigare än de som erbjuder 9 % ränta. Detta eftersom det kan tillkomma uppläggningsavgifter, aviavgifter m.m. Att jämföra den effektiva räntan är däremot betydligt mer relevant i detta fall.

Låna inte mer än du behöver

Ska man låna till en badrumsrenovering som kostar 70.000kr är det precis den summan som man behöver. Men både banker och låneinstitut brukar vilja avrunda uppåt med argumenten att man kanske behöver till inredning och annat. Men att låna mer än man behöver ger bara extra utgifter i ränta och andra avgifter. Behöver man låna ska man ta lån på den summa man behöver – inte mer. Och detta ska ske till schyssta villkor. Dessa går att hitta – bara man är villig att jämföra och leta lite.

Betalningsanmärkning kan ge högre ränta

Alla kan göra misstag någon gång i livet och får därmed ta konsekvenserna av det. Att glömma betala en räkning är lätt gjort och snabbt har man en betalningsanmärkning som sätter käppar i hjulen för framtida lån. En del som lånar ut pengar kräver att man inte ska ha betalningsanmärkning för att man ska få låna av dem. Andra erbjuder även dessa personer lån men då till högre ränta. I dessa fall kan det vara bättre att undersöka om lånet kan ställas på en annan person i hushållet. Detta för att pressa ner räntan något. I alla fall i de situationer som pengarna är avsedda till att användas av båda personerna i hushållet, ex bilköp.

 

 

 

Läsa på innan är bättre än efter

När man ska ta ett lån finns det mängder av saker att tänka på. Det handlar inte bara, som tidigare nämnts, om att hitta lägsta räntan. Utan det viktiga är att hitta de avtal som passar ens behov oavsett om det handlar om uppläggningstid, räntefria månader eller annat. Med andra ord gäller det att vara insatt i hur lånemarknaden ser ut innan man ger sig in på den.

Denna artikel har tagit upp flera av de punkter man kan tänka på men självklart finns det fler aspekter. Några är fast eller rörlig ränta, amorteringstid eller för- och nackdelar med att ha många olika lån. Att söka information och sätta sig in i lånemarknaden är därför ett mycket genomtänkt och ekonomiskt bra sätt att få de bästa villkoren. Då vet man vad man kan förvänta sig av lånegivarna.

En av de sidor som erbjuder information är www.lana-pengar-privatlan.se där man även kan se kortfattad information om flera av de olika långivare som finns på den svenska marknaden.  Läs mer här.

Men även när det gäller dessa informationssidor så handlar det om att söka fakta från olika ställen. Det skapar en bredare och djupare faktabas. En bas med kunskap som gör att man tar de bästa besluten när det gäller att låna pengar. Beslut som kan spara åtskilliga tusenlappar.