En av Sveriges största datingsidor skriver på sin hemsida att 55 personer träffar sin blivande partner varje dag genom deras förmedlingssida. Och det är bara en av de större sidorna på nätet. Med andra ord är nätdating extremt populärt. Fördelarna är många men för den som är ny på detta område kan det vara svårt att veta var man ska börja. Det finns många datingsidor på nätet som skriver att just de är bäst. Vilken ska man välja och vad bör man tänka på när man väljer datingsajt?

Här presenteras några punkter där fakta och inspiration har tagits från datingsidorna.nu.

Vem är du och vem vill du hitta?

Det finns många förmedlingssajter som utger sig för att vara allmänna d.v.s. att de inte har någon speciell inriktning. Men samtidigt har människor en tendens att samlas i grupp och dras till varandra i samma ålder eller livssituation. Så även om sidan är allmän så kan det vara så att det främst är en ålderskategori som söker kärleken där. Hör med vänner och bekanta som använt sig av onlinedating för att se om de har någon erfarenhet. Genom referenser kanske vissa företag kan rensas bort.

Sedan kan man undersöka vilken inriktning som sidan har. Det finns exempelvis en sida som erbjuder kristna att träffa varandra medan en annan har riktat in sig på högutbildade personer. Det finns inget som säger att man måste uppfylla dessa krav för att leta partner på dessa sidor men man ska vara medveten om att större delen av medlemmarna uppfyller kriterierna.

Kostnad / Garanti

Det finns gratisvarianter av det mesta på nätet. Man kan lyssna på Spotify gratis – om man står ut med en massa reklam och även andra begränsningar. Precis så är det med datingsidor också. Man kan göra det gratis om man står ut med reklam och sämre kvalité än där man betalar.

De som ändå känner att man är tveksam till att betala för att få denna tjänst kan välja en kontaktförmedling som erbjuder träffgaranti. Det betyder att om man exempelvis inte hittat någon via förmedlingen inom 6 månader så får man pengarna tillbaka. De som har hittat kärleken inom denna period inser nog att den lilla investeringen på abonnemanget var mer än värt det hela och den som inte hittar någon får pengarna åter. En win and win situation alltså. Orsaken att företagen kan erbjuda en sådan garanti är att det är så många som hittar sin partner genom dessa sidor.

Fokusera

När man väl valt ut en eller flera datingsidor som känns relevanta utifrån vem man är och vem man vill träffa så ska man fokusera. Kanske landar man i att tre sidor känns lika bra och lockas då att gå med på alla tre sidor. Men ska man göra något bra så ska man fokusera. Då är det inte lämpligt att vara med i flera sidor på samma gång. I alla fall inte som nybörjare. Starta upp ett konto på en sida, oavsett om det kostar eller inte, och lär dig funktionerna och börja ta kontakt med människor som verkar intressanta. Avsätt några veckor innan du avgör om du ska fortsätta på sidan eller inte. För precis som när det gäller mäniskor så kan första intrycket bli fel ibland – då måste man få en andra chans att visa upp sin bästa sida.

Precis som med antalet dejtingsidor så kan man även begränsa antalet personer man håller kontakt med. Bara för att man chattar med en betyder det inte att man inte kan prata med flera men man allt för många skapar bara oreda. Även här handlar det om att fokusera och ge personerna en ärlig chans.

Klicka här för att läsa mer om olika saker att tänka på vid val av datingsida.