Äntligen har vi nått den varmare halvan av året och med det kommer också lusten att vara utomhus i skog och mark tillbaka. Även om vädret för det mesta är ganska behagligt på våren, sommaren och hösten är det viktigt att vi klär oss rätt efter väder och de aktiviteter vi planerar att utföra i skogen. Huvudregeln för alla typer av kläder man har ute i skogen är att kläderna bör vara vattentäta, vindtäta och låta huden andas. Oftast har vi på oss tre lager kläder, inre lager, mellanlager och yttre lager. Om det är kallt ute kan man ha fler lager än så – då får man helt enkelt lägga till ett eller flera extra mellanlager.

Om vi börjar från början med de kläder vi klär på oss först och som vi bär närmast kroppen – våra underkläder och vårt underställ. Underkläder är kalsonger, boxershorts, bh och trosor och dessa kläder kan med fördel vara tillverkade av funktionsmaterial som till exempel polyester, polyamid eller nylon som det också kallas – eller naturmaterial som ull. Dessa funktionsmaterial transporterar bort fukten du svettas så att din hud håller sig torr. Och som alla vet är en torr hud att föredra om man inte vill riskera att bli nedkyld. Till skillnad från ull och syntetiska funktionsmaterial suger bomull istället åt sig av fukten vilket kan kyla ned huden – därför bör bomull undvikas som material i underkläder och underställ.

Mellanlagret av kläder har två huvudsakliga uppgifter – att transportera fukten vidare ännu längre bort från huden och att isolera din kropp så att kylan från luften inte tränger in. Eftersom fukten ska transporteras så ställs egentligen ungefär samma krav på materialet i mellanlagren, förutom att själva tyget oftast är lite tjockare i mellanlager än i understället. Även här fungerar fleece, polyester, nylon och ull utmärkt.

Det yttre lagret ska förhindra väta och vind från att tränga in i kläderna utifrån. Därför bör alla våra ytterplagg, både vinterkläder och skalkläder, vara tillverkade av ett material som är vattentätt, vindtätt och andas. Andasfunktionen för fukten från hudens svett från mellanlagret genom skalplagget ut i luften samtidigt som den hindrar fukt och vind från att komma in. Detta kan åstadkommas på två olika sätt; antingen genom ett membran som är invävt i tyget eller också genom så kallad coating som är en hinna utanpå tyget. Gemensamt för dessa två metoder är alltså att vätska kan passera ut men inte tränga in i plagget och att inte heller vind kan blåsa rakt igenom plagget. På så sätt håller du dig torr och skyddad från fukt både inifrån din hud och utifrån genom att regn och snö hindras från att tränga in.

Vattentätheten i kläder och andra material mäts i hur högt vattentryck plagget kan stå emot innan fukt börjar tränga in utifrån. Detta test görs med hjälp av vattenpelare och ju högre vattenpelare plagget klarar av, desto bättre vattentäthet. Regnkläder ska tåla en vattenpelare på 3000 millimeter för att få kallas för regnklädder, men dyrare funktionsplagg tål betydligt mer än så. Goretex är ett ganska dyrt membran att köpa in och kläder och skor i Goretex är därför ganska dyra, men dessa kläder står å andra sidan emot ett vattentryck på 20000-40000 millimeter vattenpelare – och är alltså omkring tio gånger så vattentäta.

Det finns många yrkesgrupper och fritidsaktivitetsutövare som bör ställa riktigt hårda krav på sina kläder. Ett exempel på en grupp som är utomhus långa dagar i skogen oavsett väder är jägare. Därför ställs det också mycket höga krav på just jaktkläder. De flesta tillverkare av jaktkläder erbjuder både kläder i goretex och kläder i billigare funktionsmaterial som coating. Jaktkläder bör också hålla en viss stil rent estetiskt och har ofta många andra bra funktioner utformade just för jägare. Det kan handla om extra tåliga knän, bra fickor för förvaring av ammunition, hällor för jaktknivar och andra praktiska funktioner som uppskattas av just jägare. Fär snygga och funktionella jaktkläder – kolla in Jägarbutiken.

Gillar du det vi skriver om kläder? Missa inte vår blogg om kläder – Alltommode.se!