Barnpassning är ett stimulerande och roligt extraknäck för ungdomar och studenter som behöver lite extrapengar att röra sig med.

– Landets nästa största stad är hem för oräkneliga studenter. Bara Göteborgs universitet har drygt 24 000 heltidsstudenter. Universitet är dessutom bara en stadens alla förstklassiga läroanstalter.

– Lund är känt som Sveriges kanske mest renodlade studentstad. Staden är nämligen hem för landets näst äldsta lärosäte, bara Uppsala universitet är äldre. Den anrika institutionen har i dagsläget omkring 47 000 studerande per år. Väldigt många i förhållande till stadens totala folkmängd på cirka 113 000 alltså. En betydande andel av alla som befinner sig i Lund är där för att plugga med andra ord.

Studentliv = tuff ekonomisk situation
Alla som någon gång ägnat sig åt högre utbildning på heltid vet att ekonomin är ett ständigt problem. Att vara student är i princip samma sak som att vara fattig under några år av sitt liv. Till saken hör att studiemedlens nivåer alltid varit relativt låga. Dagens studenter får dessutom mindre pengar jämfört med sina äldre kamrater i och med att ersättningsnivåerna inte följt med inflationen. Det säger sig självt att många söker med ljus och lykta efter jobb vid sidan om som kan göra tillvaron lite drägligare.

Barnvaktsjobb är ett perfekt extraknäck
Barnpassning i Göteborg eller Lund är ett bra jobbalternativ för studenter i staden som behöver få inte pengar för att klara hyran eller finansiera inköp av kurslitteratur. Lyckligtvis är också barnpassning i Göteborg &  Lund (och de flesta andra orter för den delen) en tjänst som alltid kommer att eterfrågas. Många småbarnsföräldrar jobbar mycket och är i behov av barnvakt ett par gånger i veckan eller mer.

Egen firma eller anställd
Den som extraknäcker med barnpassning kan antingen välja att arbeta helt på egen hand eller söka sig till ett redan etablerat företag som arbetar med hushållsnära tjänster, vikarieuthyrning eller som specialiserat sig på just barnvaktsuppdrag. Fördelen med att arbeta åt en firma är man i regel kan räkna med att alltid få jobb.

Betalningen brukar i allmänhet heller inte bli sämre och man slipper tänka på lika många detaljer. Känner man en person eller ett par som är i behov av barnpassning kan det dock vara smidigare att jobba helt på egen hand för mer flexibilitet. Föräldrarna i fråga kan också tänkas föredra det alternativt eftersom de då kan vara säkra på att det alltid är samma person, en person de känner och litar på, som tar hand om barnet.

Studenter har ofta ansträngd ekonomi
Att studenter har det tufft ekonomiskt ingen nyhet. Alla som någon pluggat på heltid kommer ihåg hur det var att vända på slantarna, handla alla kläder i secondhand-butiker (vilket inte behöver fel i och för sig) och att äta nudlar sista veckan innan CSN-pengarna landar på kontot.

För att göra studenttillvaron i Lund lite mer drägligare på det ekonomiska planet kommer här en lista på fem klassiska extraknäck som hjälper till att dryga ut hushållskassan.

Jobba extra

  • Barnpassning i Lund är ett utmärkt alternativ för den som behöver lite extrapengar till hyran eller kurslitteraturen. Jobbar du med barnpassning Lund har du dessutom ofta möjlighet att samtidigt läsa inför tentan och jobba lite med uppsatsen på laptopen när barnet somnat. Sätt ut en annons eller kontakta en firma som sysslar med barnpassning Lund i god tid innan terminen börjar för att vara säker på att få uppdrag. Tjejer har i regel lättare att få jobb som rör barn.
  • Butik eller fruktlager. Båda är klassiska studentjobb. Butikspersonal och pigga, starka lagerarbetare är alltid efterfrågade, dessutom är jobben relativt välbetalda. Fördelaktigt OB-tillägg under kvällar och helger. Det gäller dock, precis som med barnpassning Lund att vara ute i god tid då konkurrens om de tjänster som finns är hård.
  • Tidningsbud. Perfekt för nattugglan. Du jobbar oftast inte så många timmar i sträck. Lönen är helt okej och eftersom tidningen delas ut på natten eller tidigt på morgonen riskerar du aldrig att jobbet krockar med viktiga föreläsningar. Dock ganska slitsamt på längre sikt.
  • Bar eller café. Ett logiskt val. Studenter tenderar att spendera en hel del tid på just barer och caféer. Inte sällan så pass mycket att de redan känner personalen eller ägaren, vilket kan underlätta. Servicejobb av den här typen passar emellertid inte alla.

Fortsätt läs på Veteranpoolen.se