Lyssna på signalerna

När du har ont i ryggen är det viktigt att lyssna på signalerna. Det kan vara en gradvis ökning under några dagar till dess att du når den punkt när du inte längre kan stå upp, eller så kan det vara en plötslig smärta i ryggen som gör att du inte längre kan stå upp. Den plötsliga smärtan kan komma av olika orsaker, t.ex att du lyfter upp en båt på torra land eller att du böjer dig ner efter tvål på badrumsgolvet. Oavsett orsak så måste du få hjälp att bli av med ryggsmärtan. Nedan kommer du att kunna läsa några snabba och enkla tips om hur du blir av med ryggsmärta och istället kan leva ett smärtfritt liv.

Varför har du ont i ryggen?

Det första steget är att försöka lista ut varför du har ont. Detta kan ibland inte vara så enkelt då man ofta ignorerar smärtan en längre tid. Skriv en loggbok och håll koll på hur du mår under dagen. Det rekommenderas att du gör en anteckning i boken minst en gång i timmen för att verkligen hålla koll på din smärta. När du har gjort detta under en månad eller så, börja se över vad du har skrivit för att hitta ett mönster för när din smärta är som värst och vad som sker när det uppstår. När du har denna information klarlagd så kan du visa upp den för din läkare eller naprapat.

Vidta lämpliga åtgärder

När du har listat ut vad orsaken är så måste du vidta åtgärder för att korrigera detta. Om det är så att du har mest ont på morgonen så är det sannolikt under natten som du gör något som du får ont av. Sover du i en dålig säng? En gammal madrass eller helt enkelt behöver du se över hur ditt sovrum ser ut. Börja med att analysera din sömn och räkna ut vad det kan vara som orsakar dina ryggbesvär. Det kan ta några dagar av funderande, men det underlättar om du verkligen försöker hitta varför smärtan uppstår.

Tänk ergonomiskt i vad du gör på jobbet

Om ryggen är som värst efter en lång dag på jobbet, eller innan du kommer ur sängen eller efter en helg, är det sannolikt den verksamheten som du utför under dagen som orsakar smärtan. Till exempel kan skrivbordssittande en hel dag ge dig en värkande smärta långt ner i ländryggen såvida du inte har en ergonomiskt anpassad stol som avlastar ländryggen. Om du istället får ont efter att du ligger i soffan en hel kväll så är det uppenbart att du behöver göra något annat för att få mindre ont. Var försiktig med allt du gör, vare sig det lyfta lådor eller böja över något buskage i trädgården, och försök hitta alternativa lösningar som inte orsakar smärta.

Förändringar i hemmet leder till tydliga förbättringar mot smärta

Därefter tittar du i ditt hem och arbetsområden och se om det finns hälsosamma förändringar som kan göras. Ett justerbart skrivbord, till exempel, kan få datorn i rätt höjd för dig att använda den. En truck eller pallastare kan hjälpa dig att bära tunga saker på jobbet. En trädgårdspall kan placera dig i rätt höjd för att sålla, rensa eller sätta plantor i krukor. Från en korrekt dimensionerad skottkärra till en ergonomisk kudde på sätet i bilen så det finns alltid lösningar som kommer att göra dina aktiviteter mindre skadliga för ryggen.

Slutligen att stretcha ryggen kan vara ett bra sätt att göra det möjligt för dig att slappna av och inte vara så hårt. Att träna ryggen och framförallt göra styrkeövningar gör att den klarar av dagens belastningar på ett helt nytt sätt.

Det finns inga enkla svar på dina ryggproblem, men du kommer sannolikt att komma på ett kluster av frågor som gör att du blir mer uppmärksam om din smärta. Denna artikel har beskrivit några enkla lösningar som kan hjälpa dig att bli fri från smärtan en gång för alla. Se till att använda så många du kan för att hitta vägar mot en smärtfri vardag för dig och din rygg.