Inte alla webbhotell har stöd för ASP.NET (Dotnet) utan de flesta har valt att satsa på att ha stöd för scriptspråk som PHP och CGI istället. Orsaken till detta är helt enkelt att PHP är så pass stort och att ett webbhotell som även ska ha ASP.NET måste ha kunskaper i Windows Server, erbjuda olika kontrollpaneler och betala licensavgifter för Windows Server.

Gamla ASP fungerade godkänt att köra genom en emulator i Linux, men detta fungerar inte med Dotnet som alltså ställer krav på att servern kör Windows. Detta är givetvis ett medvetet val från Microsoft för att få in licenspengar på tekniken.

De flesta mindre webbhotell nöjer sig därför med att endast erbjuda t.ex. PHP på en Linuxserver. Det finns som tur är en del stora svenska webbhotell som valt att ha stöd för både och. Dotnet är en kraftfull teknik och för många webbapplikationer kan det fungera bättre med ASP.NET än vad det hade gjort med PHP.

Det finns en handfull bra webbhotell med ASP.NET i Sverige. De största skillnaderna du hittar ligger om webbhotellet har stöd för MS SQL och i så fall hur många databaser och hur stora de kan vara. Andra skillnader som dyker upp är om webbhotellet uppgraderat stödet till .NET 4.5 eller om det fortfarande kör 4.0. Dotnet är bakåtkompatibelt så ett bra webbhotell bör alltid uppgradera detta en kort tid efter en ny version anlänt.

En annan stor skillnad är de typiska skillnaderna mellan webbhotellen som t.ex. hur mycket trafik och utrymme du har tillgång till. Det är svårt att påstå att ett bra webbhotell måste erbjuda mycket av detta. Det man kan tycka är dock att det ingår en hel del och att det inte är speciellt dyrt att köpa till mer.

ASP.NET 4.0 eller 4.5?

ASP .NET 4.5 kom i samband med Windows Server 2012 och Windows 8. Webbhotellen behöver dock inte uppgradera operativsystemet på servern utan de kan köra vidare på tidigare versioner av Windows Server. De måste dock se till så att de uppdaterar systemet så det får stöd för 4.5 genom Windows Update eller med en manuell patch. Webbhotell som ännu inte hunnit göra det bör man kanske ifrågasätta.

Anledningen är att Dotnet Framework ska vara bakåtkompatibelt vilket gör att alla applikationer som fungerar med ASP 4.0 även kommer fungera med 4.5. Det är dock inte säkert att webbhotellen uppdaterat uppgifterna på sin hemsida, så om du är i behov av den senaste tekniken så hör med dem.

Webbhotellet bör ha MS SQL

Ett bra webbhotell för ASP har också stöd för MS SQL. För webbhotellet är detta ytterligare licenskostnader men många applikationer skrivna i .NET väljer även den mest kraftfulla SQL-databasen för Windows. Att förlita sig på Access-databaser är inte bra och är något man bör lämnat bakom sig vid det här laget.

Det går att givetvis bra att ansluta till andra databaser från Windows, som t.ex. MySQL, Oracle eller PostgreSQL. Men eftersom Microsoft SQL Server är det absolut vanligaste så är det också det man bör förvänta sig av ett webbhotell om det ska kunna vara ett bra alternativ för ASP.NET.

Webbhotellen som har MS SQL är ofta exakt samma webbhotell som har stöd för ASP.NET. Det är alltså ytterst få webbhotell som väljer att ha stöd för ASP.NET, men som inte erbjuder en kraftfull databas till det.

Vad kostar ett bra ASP.NET webbhotell?

Ett webbhotell som fungerar bra för ASP.NET behöver inte vara speciellt dyrt. Det är dock dyrare än de billigaste webbhotellen som endast har stöd för PHP, men det är inte så svårt att förstå.

Från ca 70-80 kronor i månaden kan du hitta ett bra ASP.NET-webbhotell.  Vill du köra en riktigt stor webbapplikation som tar mycket serverresurser kommer du behöva satsa på en egen VPS eller dedikerad server. Men där skiljer sig inte ASP.NET från andra programspråk som t.ex. PHP, JSP och CGI.