Prestationshöjande och muskelfrämjande kosttillskott omges inte sällan av myter och rykten. Våra kvällstidningar innehåller ofta reportage om kosttillskott som innehåller olagliga eller direkt skadlig preparat. För inte så länge sedan kunde man läsa i bland annat Aftonbladet om ett proteinpulver som innehöll ett amfetaminliknande ämne. Men hur mycket av det här är egentligen sant?

Till att börja med så bör man iaktta ett visst mått av sunt förnuft när man köper och använder kosttillskott. Handlar du ditt prestationshöjande preparat utan kvitto av en skum kille på gymmet eller från någon obskyr utländsk sajt kan du aldrig säkert veta vad de innehåller. Därför rekommenderas att man alltid köper sina kosttillskott från en seriös handlare som vet vad de håller på med och kan garantera att proteinpulvret (eller vad det nu är fråga om) inte innehåller något farligt eller olagligt.

Går du till en seriös butik som säljer träningsredskap, kosttillskott etc. så kan du i allmänhet vara säker på att få en bra produkt. Du kan också få assistans av kunnig och professionell personal som hjälper dig att hitta det kosttillskott som passar dig, din kropp och träningsform bäst.

Kolla med Livsmedelsverket
Livsmedelsverket har en lista på preparat som inte lever upp till myndighetens krav. Där kan du lätta se efter om det preparat du funderar på att använda anses vara säkert. De listar även enskilda ämnen man bör se upp med.

Se upp om du är allergisk
De som är allergisk eller överkänslig mot vissa ämnen bör självklart vara försiktigt och läsa innehållsförteckningen på det valda kosttillskottet en extra gång. Något som egentligen inte är konstigare än att man som allergiker undviker matprodukter som innehåller vissa livsmedel. Nötallergiker äter så klart inte choklad med nötter i, personer med laktosintolerans undviker vanlig mjölk och så vidare. Svårare än så är det inte.

Effektiva proteinpulver i tilltalande smakkombinationer
Proteinpulver är en billig, smidig och inte minst effektiv källa till protein och kan hjälpa dig att nå dina träningsmål. Många tycker emellertid att proteinpulver smakar konstigt och artificiellt. Så var det förmodligen för några år sedan, när utbudet av bra proteinpulver var sämre.

På senare år har dock ett stort antal spännande produkter kommit ut på marknaden för kosttillskott. Proteinpulver är inget undantag. Vi har här under sammanställt en lista på välkända och högst ansedda fabrikat av proteiner i pulverform som alla erbjuder ett brett urval av spännande smakkombinationer, se hela sortimentet här.

Star Nutrition Whey-80. Ett vasselbaserat proteinpulver som går att lösa både i vatten och mjölk. Bra val för den som tränar extra hårt och intensivt då proteinet snabbt tas upp av kroppen. Finns i nio tilltalande smaker, till exempel choklad, hallon, jordgubb, mintchoklad och vanilj.

One Whey. Har på bara några få år hunnit bli ett av marknadens mest populära och storsäljande proteinpulver. Till stor del beroende på att ett rimligt pris men sannolikt även tack vare goda smakalternativ som Vanilj och Skogsbär, Jordgubbar och vit choklad, mintchoklad och många fler.

San 100 % Pure Platinum Whey. Effektivt proteinpulver som dessutom innehåller välgörande aminosyror. Innehåller inga artificiella sötningsmedel vilket är bra för den som vill ha en mildare mer naturlig smak. Säljs i smakerna choklad, mintchoklad, cream wafer, vanilj.

Dalblads Three In One. Bygger precis som namnet antyder på proteiner från tre olika källor, vassle, äggprotein och mjölkprotein. Något som gör att man få fördelarna från de tre olika proteintyperna i ett och samma proteinpulver. Produkten kostar visserligen något mer än genomsnittet men många anser att pulvret är värt de extra pengarna. De mest sålda smakerna är bananchoklad, choklad, jordgubb, vanilj.

Protelux 360. Ytterligare ett pulver som kombinerar proteiner från olika källor, i det här fallet hela sex olika. Funkar och tas upp lika väl av kroppen dygnet runt. Finns i smakerna päron/vanilj, choklad, och hasselnötter. Något dyrare än genomsnittet.