Hur stor skillnad ett byte av elbolag gör för dig beror på din boendeform och hur mycket du använder dig av elektriska prylar. I mångas hem idag kan man finna många prylar som regelbundet behöver el.

Med hänsyn till att merparten av oss blir allt mer beroende av digitala hjälpmedel, så ökar även behovet av el. När vi ska iväg på längre färder packas olika laddare med direkt i bagaget, exempelvis för mobilen och plattan. Mobiltelefoner används till så mycket mer än att hantera telefonsamtal. Allt fler är mest beroende av ett bra internet och tillräckligt med batteritid.

Idag är det mer vanligt förekommande med kommunikation via olika appar, antingen i text eller röstsamtal. I hemmet är många vana vid andra bekvämligheter som drivs av el. Till exempel datorer, tvättmaskin, diskmaskin, tv och hushållsmaskiner. Hur stor din årliga eldrift är beror på hur ofta dessa maskiner och annat används.

På marknaden finns en hel uppsjö av olika elbolag och man blir lätt förvirrad av allas kampanjer, avtal och villkor. Däremot är det en god idé om du inte låter detta hindra dig att få chansen till att byta till ett elbolag med bättre villkor för dig. Jämför olika elbolag på nätet med de gratistjänster som finns till hands. Vem vet, kanske har du tur att finna ett elbolag med nykundsrabatter och med bättre villkor för dig.

Något att ta med dig när du ska jämföra elbolag

  • Om du inte redan har gjort ett aktivt val, så bör du göra detta snarast möjligt, eftersom du i så fall idag har ett anvisat avtal. Dessa avtal är sällan bland de bästa som finns på marknaden.
  • Ska du välja ett fast eller rörligt pris? Om du föredrar trygghet, så är nog ett fast pris bäst för dig. Om du däremot föredrar att få chansen till så låga priser som är nära inköpspriset på elmarknaden, så bör du satsa på rörligt pris. Är du osäker så diskutera med elbolaget. Hos vissa finns det chans till byte efter en specifik tid, men var noga med att få med alla detaljer i ditt avtal.
  • Se till att alla kostnader är inkluderade när du genomför jämförelser. Om du har fått ett kampanjpris, så ta reda på vad ordinariepriset blir efter kampanjens slut.
  • Kontrollera hur lång bindningstid du har på ditt nuvarande elavtal innan du binder upp dig på ett nytt. Elmarknaden rör ständigt på sig, både med nya aktörer och nya typer av avtal. Även om det nya avtalet ser ut att vara till en stor fördel för dig idag, så kanske det kommer att finnas ett ännu bättre alternativ när väl ditt nuvarande är avslutat.
  • Den främsta anledningen till byte av elbolag är ofta priset, men det kan även vara viktigt att undersöka hur betyget på bolagets kundsupport ser ut. Finns det många klagomål som gäller avtalet och problem med fakturor, så är det kanske inte en god idé att byta till just det elbolaget. Det är ju även viktigt att känna sig trygg med sitt nya avtal.

Extra avgifter som ofta tillkommer

I princip alla elavtal kommer med någon eller några tilläggsavgifter. Hur mycket behöver man räkna med i månaden beror på hur många avgifter som tillkommer och hur höga de är. 

  • Ett vanligt tillägg är 5-7 öre/kWh, så denna totalsumma beror på hur mycket el du använder. Ju mer du använder, desto högre blir denna extra kostnad.
  • Den avgift som betalas till nätbolaget kan du inte påverka, då du blir tilldelad nätbolag efter var du bor.
  • Den tredje avgiften är energiskatten, som också är beroende av hur mycket el du använder. Denna avgift ligger nu på 0,356 kr/kWh exkl moms. 

När man även ska ta hänsyn till ovanstående tilläggsavgifter, så kan en del känna att jobbet med att jämföra elbolag blir för stort och komplicerat. Däremot finns det jämförelsesajter som hjälper till med detta.