Ibland måste man byta fälgar på sin bil, men det är inte alltid vara lätt att veta vilka man ska välja. Att se över hur mycket man kan lägga på sina fälgar är en bra start eftersom fälgar kan vara mycket dyra. Om man vill behålla sina befintliga däck så måste man också se till att det är rätt storlek på fälgarna eftersom alla fälgar är olika stora. Om man däremot har tänkt att köpa nya däck också finns det ofta däck som redan är färdigmonterade på fälgarna och därför är det enkelt att bara montera dem direkt på bilen sedan. Som ovan nämnts finns det många varianter i olika utföranden. De som är av billigare varianter har ofta sämre kvalitet. Det kan innebära att de lättare kan släppa lackfärg av till exempel stenskott och smuts. Dock släpper de flesta fälgar lackfärgen efter ett tag, men det är givetvis olika beroende på fälg, märke och kvalitet.

Att byta fälgar

Det är svårt att byta fälgar själv om man inte har de verktyg som behövs. Därför är det enklast att lämna in däcken och fälgarna till en bilverkstad. Om man däremot har de verktyg som krävs för att byta fälgar bör man tänka på en del saker. När man lossar däcket från fälgen och planerar på att behålla däcket bör man iaktta försiktighet så att inte däcket går sönder. När man sedan lossat däcket från fälgen och fått på det på den nya fälgen är det viktigt att man balanserar däcken eftersom man annars kan få fel hjulinställning, vilket kan påverka körningen. Det finns maskiner som sköter så att balanseringen går rätt till och att man får rätt hjulinställning.

När bör man byta fälgar?

Man behöver nödvändigtvis inte byta fälgar så ofta. Dock brukar fälgarna skilja sig vid sommar – och vinterdäck. Ofta när man köper en bil får man däcken på olika fälgar och det är alltså inget man behöver tänka på. Däremot om man köper en bil där det inte ingår både sommar – och vinterdäck bör man köpa nya fälgar eftersom fälgarna oftast är olika för respektive sommar – och vinterdäck. Bytet av fälgarna behöver nödvändigtvis inte bli så dyrt, men däremot kan fälgarna vara dyra och det är en anledning till att man inte byter fälgar så ofta.

Fälgar för styling

Det finns många människor som är mycket bilintresserade och lägger ner mycket pengar på sina bilar, däribland fälgar. Många som ställer ut sina bilar köper ofta maffiga fälgar för att kunna styla med sin bil. Det är väldigt vanligt att se om man till exempel går på bilutställningar och/eller bilträffar. Där har man ofta lagt ner väldigt mycket tid och pengar för att styla sin bil och fälgarna är ett viktigt moment till utstyrseln. Fälgar som används till bilstyling är ofta mycket dyra, men för vissa människor är det värt det.

Vad är en fälg?

En fälg är ett måste på bilen eftersom det är den som gör så att däcken sitter på plats. Man byter oftast inte fälgarna eftersom fälgar kan vara dyrt. Det är mer vanligt att man kränger om sina däck på en befintlig fälg. Fälgar kommer som ovan nämnts i olika utföranden och det finns en salig blandning ute på marknaden. Både till vardags, samt till styling. Fälgar har generellt en lång livstid och därför är det inte nödvändigt att byta de så ofta, men givetvis måste man underhålla fälgarna på bilen med jämna mellanrum. Fälgarna är väldigt utsatta eftersom de påverkas av smuts och stenskott varje gång man kör bilen. Funktionellt gör det inget om de har tappat lackfärg, men utseendemässigt är det inte så snyggt. Men fälgar, liksom andra bilar tappar också funktionen med tiden och därför måste de bytas.