Till de stora motionsloppen blir det vanligare och vanligare att hela företaget eller avdelningen ställer upp och cyklar tillsammans. I cykelloppen är det oftast den egna prestationen som står i fokus, men genom att träna tillsammans och köra in sig ordentligt med varandra blir det som en laginsats och utmaningen ligger i att få med sig samtliga, eller så många som möjligt i gemensam trupp över mållinjen. Att cykla i grupp på led är väldigt energisparande för e som inte ligger först och därför blir möjligheterna att cykla tillsammans större ju mer samkörd gruppen är. Vindmotståndet sjunker dramatiskt om du ligger på framförvarande cyklists ”rulle” som det heter.

 

För att förhöja känslan av att vara ett gemensamt lag, och samtidigt ge arbetsgivaren lite tillbaka är det en bra idé att trycka upp egna cykeldräkter bestående av en tröja och ett par byxor. Nu för tiden går det att beställa små uppsättningar cykelkläder utan att priset går upp så mycket som det gjorde tidigare.

 

För att övertyga arbetsgivaren att stå för kostnaderna med motionsloppet finns det några viktiga punkter att lyfta fram lite extra.

  1. Att ha en personal som är aktiva och tränar drar ned sjuktalen.
  2. Personal som cyklar ett lopp med företagets profilkläder syns och ger reklam till företaget.
  3. Cyklande personal visar att företaget anstränger sig för sin personal.
  4. Cykling stärker samarbetet mellan personalen.

 

Jag har säkert missat något i beskrivningen ovan, men förhoppningsvis ser företaget att det är en bra möjlighet att få personalen att göra något gemensamt utanför arbetstid. När du väl har övertygat arbetsgivaren om att det är en bra idé kan ni surfa in på motionskalendern och se vilka lopp som kan passa er. Loppen är sökbara enligt landsväg eller mtb, län och längd.

 

Kanske kan ert företag även kliva in som sponsor på något av loppen och öka sin exponering ytterligare. Att sponsra en cykelklubb som arrangerar motionslopp är i de flesta fall ingen dyr affär utan på de mindre loppen kommer ni långt med 10 000:-

 

Motionscykling är en skonsam aktivitet som de flesta kan vara med på. Sedan att det är en prylsport skall inte behöva avskräcka utan det går utmärkt att cykla i grupp även med billiga och äldre cykler. Skall ni cykla längre än 5 mil är definitivt en racercykel att föredra, men det finns gott om exempel på cyklister som har tagit sig runt Vätternrundan på en gammal militärcykel eller damknarr.

 

En racercykel utmärker sig genom att cykeln har anpassats för att ge cyklisten förutsättningar att trampa så effektivt som möjligt och samtidigt bevara en så aerodynamisk position som det går givet förutsättningarna. Styret på en racer är ett bockstyre som dels möjliggör en väldigt aerodynamisk position med händerna nere i bocken. Samtidigt finns det minst fyra möjliga grepp till för att ge cyklisten möjlighet att variera sitt handgrepp vilket definitivt kan behövas under en lång cykeltur. För de flesta motionärer, och under långa sträckor även för proffscyklister är något av de senare greppen det som får anses vara standard. Däcken på en racer är tunna med högt tryck vilket ger ett lågt rullmotstånd och således kräver mindre ansträngning från cyklistens sida för att åstadkomma sitt resultat.

 

På motionslopp brukar de flesta cykla på en racercykel, men framförallt på de kortare distanserna, från ca: 60 kilometer och nedåt är det vanligt med alla typer av cykelmodeller.  Tänk på att, oavsett cykel så är det viktigt att ha välpumpade däck, en väloljad kedja och välinställda växlar så att du inte råkar ut för oväntade problem under cykelturen. Att bromsbeläggen är iordning och att bromssystemet är välunderhållet är väldigt viktigt, och om du inte vet hur du skall göra är det definitivt värt pengarna att lämna in cykeln.

 

En vanlig syn på motionslopp är motionärer som cyklar i någon form av vindjacka som står upp som ett segel bakom cyklisten och effektivt bromsar varje försök till fartökning. Att åtgärda detta kräver bara några inköp av cykelanpassade kläder som sitter åt längs kroppen. Tänk på att hela tiden skall sträva efter att vara så aerodynamisk och effektiv som möjligt för att du skall orka cykla snabbt och långt.