Årstiderna

Att fotografera utomhus är en rolig hobby. Det finns många variationer på motiv och ljuset är väldigt varierande. Det är bara fantasin som stoppar dig. Att vara utomhus är en positiv upplevelse för kropp och själ. Man behöver inte uppdramatisera att ta bilder utomhus. Då tror jag att man lätt kan låsa sig och bilderna bli krystade och du blir inte nöjd. Det behöver heller inte vara en avancerad fotoutrustning för att ta kort. Det kan räcka med din mobiltelefon. Många mobiltelefoner av nyare modell har riktigt bra digitalkamera. Men om du har en vanlig kamera så ta med den när du går ut. Du kanske hittar ett roligt motiv att fotografera och då är det bra om fotoutrustningen är med. Naturfoton är direkta motiv de kommer oftast inte tillbaka.

Våren

Vi går en ny tid till mötes nu när våren börjar få grepp om naturen. Ljuset är helt otroligt den här tiden på året. I våra nordliga delar av landet så finns det snö och reflektionen från den bomullslika vita massan som täcker marken tillsammans med ljuset som är starkt och livskraftigt så får du optimala stunder för fotografering. En istapp som droppar i solskenet eller den första vårblomman som tittar upp är ovärderliga fototillfällen som du kan njuta av när du sitter i vintermörkret och ser tillbaka på året som gått.

Sommaren

Den prunkande och kraftigt gröna sommaren ger mustiga och fina foton. Här finns variationerna för att ta bilder i olika ljus som beror på tiden på dagen och om det är sol eller moln. Att använda sig av skuggor kan också vara effektfull fotografering.

Hösten

På hösten så har naturen ändrat färg. Från att vara grön och frodig blir den gul, röd och sprakande i ett sista försök att vara dramatisk innan den sjunker ner i brunt och går till vila inför den långa vintern. Ljuset är klart ävens om dagarna nu blir kortare. Som fotograf kan du med fördel utnyttja att solen står lite lägre och det gör att du kan få nya skiftningar och ljuseffekter i dina bilder.

Vintern

Den mörkaste tiden på året kanske inte är den mest inspirerande tiden för att fotografera utomhus. Den har dock sina fotoöverraskningar. Det är inte ljust särskilt länge men om du har tur att bo på en plats som har snötäcke så har du bra reflektion på ljuset och får du dessutom hjälp av den svaga vintersolen så har du optimal förhållanden för att få fina vinterbilder.

Att använda bilderna

När du tagit bilder under dina promenader så är det dags att använda dina alster. Det finns många användningsområden. Idag är det enkelt att framkalla foton om du fotgraferar med digital teknik. Då kan du enkelt skicka dom över nätet och inom några dagar så har bilderna i din brevlåda att njuta av. Det är också enkelt att beställa andra fotoprodukter som fotoböcker, foto kalender eller förstoringar till ifolor.se av bilder du tagit. Idag kan du till och med beställa canvas tavlor av dina foton. Du kan även göra fotopresenter att ge bort. En fotkalender med de olika årstiderna från dina promenader är en jättefin present till dig själv eller någon i din närhet som du tycker om. Om du vill kan du också beställa muggar med dina fina bilder som motiv och då passar ju fyra muggar som visar de fyra årstiderna från dina fotoäventyr väldigt bra. Låt fantasin flöda och låt dig inspireras av naturen omkring dig både i stort och smått. Gå ut i naturen med din digitala fotoutrustning hur enkel eller avancerad den än är så glöm inte att det finns oändligt många fototillfällen på din väg så inspirera dig själv och låt naturen tala.