Än är det bara mars och just denna vecka har det varit väldigt kallt ute. Det härliga ljuset ger mig dock en påminnelse om att våren faktiskt är på g – för det är verkligen ett helt annat ljus ute än det var för bara någon månad sedan. Faktum är att det verkligen börjar bli dags att se över årets sommarmöbler – om bara någon månad är det ju påsk och då är det verkligen härligt att kunna ta en fika och bara njuta av vårsolen.

Sommarmöbler som passar för balkong, altan och uteplats finns det ett väldigt stort utbud av i butiker både på nätet och ute på stan. Det finns sommarmöbler i alla möjliga material och prisklasser så den som är intresserad av inredning och design kan ju välja och vraka bland alla snygga utemöbler.

Ett utav de vanligaste och mest klassiska materialen för utemöbler är trä. Trämöbler är snygga och sköna att sitta på. Trä håller sig väl hyfsat svalt i solen och blir inte heller smällkallt direkt när solen går i moln. Trä är dock ganska känsligt för fukt och väder vilket gör att utemöbler i trä kräver ett visst underhåll för att hålla sig fräscha.

Ett annat klassiskt material för utemöbler är helt vanlig plast, vanligen vit – men sommarmöbler i plast förekommer i alla möjliga färger och nyanser. Möbler i plast har ofta men inte alltid en bättre väderbeständighet än utemöbler i trä, men å andra sidan blir plastmöbler – särskilt vita sådana – lätt missfärgade. Det finns också en risk att plasten spricker – särskilt om den utsätts för påfrestningar när det är kallt ute. Utemöbler i plast bör därför alltid tas in på vintern om man vill förlänga livslängden på sina sommarmöbler. Å andra sidan är sommarmöbler i plast ganska billiga – så en del har ju inget emot att byta ut sina möbler vartannat år eller så. Dock finns det ju också en miljöaspekt och en slit och släng- inställning för något så pass stort som möbler är förkastlig – särskilt om möblerna är av plast.

Sommarmöbler i metall är lite tåligare än utemöbler i trä och plast, framför allt om möblerna är gjorda i någon rostfri metall som stål eller aluminium. Utemöbler som riskerar rost är inte särskilt kul att ha så säkerställ verkligen att de utemöbler du väljer är helt rostfria. Metall möbler kan dock bli väldigt varma om de står i solen – vem minns inte hur det var när man råkade åka på en brännhet rutschkana iklädd shorts som barn? En del metallmöbler har dock själva sitsen i konstrotting eller annat snällare och skönare material och då kan det gå bra att sitta i sommarmöbler av metall även om de stått i solen.

Det finns också sommarmöbler som till ännu större del är gjorda av konstrotting – ett material som på senare år fått ett rejält genombrott när det gäller sommarmöbler och utemöbler. Konstrotting är inte alls rotting som en del kan tro, konstrotting görs av polyeten – en slags mjuk plast som även används i exempelvis kablar och rör som ställer höga krav på väderbeständighet. Det fina med konstrotting och polyeten är att plasten inte spricker även om den utsätts för extremt låga temperaturer, extremt höga temperaturer eller snabba temperaturväxlingar. Det är detta som gör polyeten så bra att använda i rör och kablar utomhus, men det är också därför som konstrotting är ett såpass bra material för sommarmöbler – det spricker helt enkelt inte ens om det utsätts för belastning i extrema temperaturer.

Oavsett vilka sommarmöbler man väljer att satsa på är det förstås alltid bra att läsa och följa skötselråden. Om du behandlar dina sommarmöbler på ett korrekt sätt så håller de längre vilket är en klar fördel för såväl din privatekonomi som för miljön.

Läs mer om utemöbler och annat som har med hus, hem och trädgård att göra här.