Lantliga kök är ett hemtrevligt kök – ett rum du kommer in till och inte gärna går där ifrån. Ett lantligt kök är ett kök som verkligen känns som hemmets hjärta. Man behöver inte bygga om ett kök från grunden för att få ett lantligt kök. Ett vanligt standardkök i en lägenhet kan få känslan för ett lantligt kök. Det handlar om rätt inredningsdetaljer och rätt hemtextilier i ett kök.

Inredningsdetaljer i ett kök bör så långt det går vara av trä, glas och oborstad metall för att ge ett lantligt kök. Köksbord och köksstolar ska vara i trä och har man ont om pengar eller vill ha ett riktigt gammalt köksbord kan man köpa köksbord billigt på loppisar. Annars så ska man satsa på ett lackat köksbord och köksstolar eller vitmålat och gärna enkelt i sin design. Hemtextilier och inredningsdetaljer är det sen som gör det.

Hemtextil är allt av tyg i köket – tänk på att försöka kombinera tidstrogna hemtextilier med funktion. De absolut bästa handdukar för kök är linnehanddukar och linne är ett material som har använts länge – under flera tusen år. Linne kan suga upp med vätska än vad bomull kan. Linnehanddukar är ett perfekt exempel på bra och praktiskt hemtextil. Hur mycket dukar man väljer att ha och hur mycket annan textil handlar mycket om tycke och smak.

Många småbarnsföräldrar väljer tyvärr bort hemtextil som dukar och tabletter i tyg till sina kök eftersom man tror att det blir kladdigt och mer att tvätta. Men välj dina material – det finns i butiker med bra hemtextilier vaxdukar som nästan ser ut som en vanlig duk men är bara att torka av och låta torka. Ett hem blir alltid mycket mer inrett om man får med hemtextil och tyger. Som småbarnsförälder bör man definitivt välja bort tyger av vit bomull – vit bomull kan i och för sig tvättas i hög temperatur men tyger av vit bomull är en magnet för fläckar och missfärgningar. Linne är lättare att hålla rent och drar inte åt sig fläckar på samma sätt. Linne är det perfekta materialet för hemtextil i ett kök där det finns småbarn.

Om man går över till inredningsdetaljer för ett lantligt kök så bör man tänka på att köpa inredningsdetaljer som porslin, glas och bestick i gammal stil. Blir det för dyrt så köp porslin så enkelt och gärna vitt som möjligt. Fördelen med enkelheten är att man då har möjligheten att på andra sätt ge stämningen ”lantligt kök” på andra sätt. Gör köket mysigt med inredningsdetaljer som ljusstakar, vackra skålar och rätt porslin. Ställ inte fram en ful smörask direkt från butiken utan flytta över smöret i en glasburk för smör, undvik fula material som plast och aluminium för att ge ett kök rätt känsla.

Köp till rätt inredningsdetaljer som servetter i gammal stil, göm undan fula saker som mobiltelefonladdare och äggklockor. Rätt känsla kommer lika mycket från vad man ser som vad man inte ser.

Värmen i ett kök kommer från hemtextil och vad du än gör glöm inte att köpa tyg till rätt gardiner. Gardiner ramar in fönster och det är ifrån fönster allt ljus kommer så gardiner är viktiga. Det finns två typer av tyg som som passar i lantliga gardiner – det ena är tunna luftiga gardiner och det andra är randiga lite grövre gardiner. Det är om man ska satsa på klassiska tyger till gardiner. Till trenden med lantlig inredning så finns det mycket tyg med tryck som ska se gammalt ut – kanske inte så tidstroget men ofta ganska vackert.

Det handlar inte om att återskapa ett äkta lantligt kök för då får vi bortse från bekvämligheter som spis, kyl och frys och element. Men det handlar om rätt känsla – dölj det som tillhör 2000-talet till och tag fram det vackra i både inredningsdetaljer och hemtextil så får du ett lantligt kök.