Omron är ett av de mest etablerade varumärkena för blodtrycksmätare till hemmet. Omron är även ett av de första varumärken som läkare rekommenderar till patienter som överväger att köpa sin egen Blodtrycksmätare, vilket tycks motivera deras ”# 1 Doctor Recommended Brand” – linje som de marknadsför sig med.

Företaget har ett nästan förvirrande utbud av 21 mätare till salu – de flesta är till användning på överarmen, även om de även erbjuder ett litet urval av handledsmonitorer. På grund högt blodtryck inom släkten har även jag som skriver detta blivit mer nervös. Detta gjorde att jag nyligen införskaffade mig en mätare för att själv ha kontroll över mitt egna tryck.  Här ger jag er min egen syn på Omron BP786-mätaren, vilket är den senaste enheten i deras populära ”10-serien”. För närvarande säljer detaljhandel enheten för mindre än 1000 kronor. Det verkar dock som att det blivit svårare att köpa den i Sverige. Det går dock enkelt att beställa mätare från utländska större aktörer. Vidare verkar BP786 ha varit något mindre populär hittills än dess äldre ”10-seriesyskon”.

Även om BP786, precis som de flesta moderna mätare, kan ansluta till en dator eller mobilenhet, är ett vanligt klagomål i användarrecensioner att enheten tycktes ha ”skyndats till marknaden”. Detta eftersom att vissa av de appar som tillåter monitorn att interagera med enheten inte släpptes till kunder förrän någon gång efter det att den fysiska produkten lanserades. Självklart är detta mycket illa.

Tekniska frågor

Särskilda problem har rapporterats med Android-appen, även om Omron är ganska unik för att erbjuda något Android-stöd över huvud taget. De flesta mobilvänliga bildskärmar brukar annars bara kunna integreras med Apples iOS-plattformar (för iPhone, iPad och iPod).

För vissa kunder, bland annat äldre kunder, kan en av styrkorna hos den här enheten vara att du kan använda BP786 helt oberoende av någon datoriserad enhet. Det erbjuder också ett utmärkt enkelt gränssnitt – de flesta användare behöver bara trycka på en stor, blå knapp med hjälp av märket ”START/STOP.” för att komma igång med enheten.

Detta icke-nonsens-tillvägagångssätt kan låta obehaglig för de teknikinriktade medborgarna bland oss men för användbar medicinteknisk övervakning är användbarheten hörnstenen i en bra produkt. Användbarheten är mycket väl fungerande för denna enhet och det finns såklart även, som jag tidigare var inne på, möjlighet för flera olika anslutningar.

För dig som föredrar det så enkelt som möjligt behöver endast kort läsa igenom manualen, fästa manschetten på den övre armen (både vänster och höger fungerar) och slå på den stora blå knappen. Förutom att du visar ditt blodtryck, kommer maskinen att visa statistik på din puls och även identifiera om du har oregelbundet hjärtslag. Något som flera användare har tyckt vara mycket bra.

Att inlärningskurvan knappt behövs för denna enhet är något vi anser vara mycket bra med BP786. Detta ger såklart pluspoäng till Omron, även om jag måste bekänna att det tog mig några försök att räkna ut hur man får maskinen att ta tre på varandra följande avläsningar och ge ett genomsnittligt värde av resultaten. En designfunktion som jag verkligen gillade var dock hur lätt det är att fästa manschetten. Detta kan göras utan hjälp av en annan person.

Vår recension av mätaren

Om du gillar att ta dina blodtrycksmätningar med en vän har Omron inkluderat en snygg funktion där du kan bläddra mellan två olika uppsättningar av mätningar med en växel så att du kan jämföra dina mätningar med en annan person. Enheten kan lagra upp till 100 avläsningar per person.

De som letar efter främst smidigheten kan bli besvikna (jag tänker såklart storleksmässigt) – och med en skrymmande klumpig design kan BP786 inte konkurrera estetiskt med de slanka, mindre bärbara blodtrycksmätarna – men totalt sett är Omron BP786 en pålitlig, enkel mätare som klarar av att uppfylla de flesta av dina behov. Vi ger denna blodtrycksmätare en fyra i betyg på en femgradig skala.