Ett bra friluftsliv är något som vi alla behöver för att må bra. I alla fall om man frågar oss Svenskar. I en enkätstudie från 2005 av socialstyrelsen visar det sig att hela 80 procent anser att det är nödvändigt för oss att komma ut i naturen med jämna mellanrum för att må bra. 

En stund om dagen

Många sjukdomar som åldersdiabetes och tjocktarmscancer är direkt relaterade till motion. Stillasittande personer löper mycket större risk för framför allt åldersrelaterade sjukdomar. För att undvika detta så räcker det med en promenad om dagen, helst i skogen då det hjälper dig att sänka blodtrycket. För att uppnå normal-god kondition är det rekommenderat att man åtminstone 30 minuter per dag, eller ett 10-minuters pass löpning.

 

Motion i skogen

I jämförelse med motion i staden så ger naturen en enorm fördel. På bara 5 minuter så sänks pulsen, blodtryck och antalet stresshormoner. Något som motion i ett stadsområde inte kan erbjuda. Att vi är mer stressade numera jämfört med 100 år sedan är ingen direkt hemlighet. Mycket anses ligga i att vi rör mindre på oss och spenderar mindre tid ute i naturen. Stresshormonerna tar liksom över. Egentligen är det ju ganska enkelt att hantera stress om man bara vill. Att ge sig själv en 30 minuter per dag och ge sig ut i vilket elljusspår som helst.

Störst effekt på stresshormonerna har lövskogar och kuster. Men förutom att sänka antalet stresshormoner så kan friluftsliv ha en positiv effekt på dina endorfiner. Dessa hormoner får dig att känna dig lycklig.

Ordagrant frisk luft

Man brukar ju säga att man ska gå ut och ta lite frisk luft. Det ligger kanske mer bakom detta än vad man tror. Küller Rikard har skrivit en hel del text om hur friluftsliv påverkar äldre personer positivt. Det gäller ju inte bara äldre utan givetvis också yngre. Förutom att stresshormonerna hålls i schack och att endorfinerna produceras, så ökar motståndskraften mot infektioner. Även det sociala livet främjas.

Då också blodtrycket sänks så minskar ju också risken för blodproppar och andra kärlsjukdomar.

 

Tips på aktiviteter

Det finns många saker att göra ute i naturen. Somliga ger mer motion än andra och det finns då några som jag lyfta fram. Geocaching är en sport som går ut på att man med hjälp av en gps, ska leta reda på en behållare som någon gömt någonstans ute i världen. Till hjälp får man koordinater och en ledtråd. Det finns många miljoner gömmor att välja mellan och de kan vara mellan svårighetsgrad 1 och 5. Man avger svårighetsgrad för gömman samt terrängen för att ta sig dit. Väljer man alltså terräng 5/5 så kan man räkna med att stigen till platsen kan vara kanske tung att gå. Därför känner jag att Geocaching verkligen är en motionsform som förtjänar att lyftas fram. Det är både roligt, stimulerande för hjärnan och ger bra motion.

Trailblazing och Hiking är former av vandring. Man följer en bestämd stig och hittar med hjälp av markeringar längs med den. Är det en längre sträcka (exemepel Lykiska Leden i Turkiet) så behöver man ju även packning. Denna träningsform är otroligt tung och kan vara en stor påfrestning på kroppen. Se till att ge kroppen ordentligt med vila emellanåt. Vandring med packning är dock en riktigt bra kaloribrännare.

Vill man blanda natur med styrketräning så kan klättring vara något. Det finns förmodligen ingen bättre träning för rygg och armar än just klättring, eftersom man arbetar mot kroppen hela tiden. Innan man börjar ge sig ut på bergen så bör man dock gå en kurs i ledklättring och innan man får göra det så måste man ta en grundläggande kurs i form av topprep. Vill man inte göra det kan man skaffa sig en crashpad och ge sig ut på de mer tekniska boulderproblemen. Dessa är max 5 meter höga och brukar ge dig en explosiv utmaning där du tar ut dig på endast några få grepp. Bouldring är förmodligen mer effektiv styrketräning då det handlar om en så otroligt tung uppgift.

Slutsats

Jag hoppas att detta har varit en läsvärd artikel och att har fått upp ögonen för det här med friluftsliv.

Jonas Andersson