När ett företag bestämt sig för att göra en låneansökan bör de samtidigt räkna med att det görs en kreditupplysning av själva företaget, men det kan även göras en upplysning av företagets ägare. Upplysningen finns till gör att ge långivaren en bättre bild av så kallade risknivå på lånet som ska göras. Det hjälper även långivaren att besluta ifall de ska bevilja lånet till företaget eller inte. Det är vanligast att kreditupplysningen görs via UC, men idag finns det även möjlighet att ansöka om företagslån utan UC.

Dock kan det vara bra ifall du känner till hur det egentligen fungerar att ansöka om ett företagslån utan UC. Du kan därför läsa lite mer om ämnet här nedan.

Vad innebär företagslån utan UC?

För att sammanfatta lite kort vad ett företagslån utan UC är kan vi säga att långivaren använder sig inte av UC när de gör en kreditupplysning. Det kanske låter som att långivaren inte gör någon typ av upplysning, men detta stämmer inte. De gör fortfarande en kreditupplysning från ett annat företag, till exempel CreditSafe eller Bisnode.

Vad innehåller kreditupplysningen?

Upplysningsbolaget tar fram en så kallad riskprognos vid kreditupplysningen vilket gör att företaget hamnar på obestånd. För att det ska vara möjligt att göra prognosen kommer det hämtas en hel del information från flera officiella källor, till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden.

Prognosen ser lite annorlunda ut beroende på vilket upplysningsbolag det är som gör den. Men trots detta finns det även en hel del likheter. Dessa saker är dock de vanligaste som en kreditupplysning kan innehålla:

  • Betalningsanmärkningar
  • Eventuellt skuldsaldo, vanligtvis hos Kronofogden
  • Företagets tidigare låneansökningar
  • Företagets senaste händelser
  • Vilka styrelsemedlemmar som finns
  • Nyckeltal samt bokslut.

När du ansöker om företagslån kommer kreditupplysningen visa vilken riskklass företaget ligger i. Vissa långivare har krav på minsta riskklass. Dock kan detta även hjälpa dig avgöra ifall du ska ansöka om företagslån utan UC. Du kan välja att köpa kreditupplysning på ditt företag när som helst, det går till på samma sätt som om du köper upplysningar på kunder.

Vilka fördelar finns det med företagslån utan UC?

Oavsett om det görs en kreditupplysning på ditt företag eller på dig kommer den registreras och ligga kvar i ett år. Upplysningsföretag tittar på hur många gånger någon tagit kreditupplysningar på företaget eller en person när de tar fram kreditvärdigheten och riskklassen. Skulle du eller ditt företag haft många förfrågningar kan detta leda till sämre kreditbetyg och högre riskklass.

Många tidigare kreditupplysningar kan därför leda till att lånemöjligheterna och räntan blir sämre. En fördel med att välja att söka företagslån utan UC är då att alla kreditupplysningar du/ditt företag går igenom inte kommer delas med UC. Alltså det betyget du har hos UC påverkas inte när det görs en upplysning hos andra företag.

Ifall långivaren du ansöker lån hos använder UC till kreditupplysning av företaget och dig leder detta till att båda två får en förfrågan registrerad. Detta kommer då påverka både ditt företag och dina privata lånechanser.

På grund av detta rekommenderas det att du väljer företagslån från långivare som inte använder sig av UC, eller någon som använder ett annat företag till din personliga kreditupplysning. Detta skyddar både företagets riskklass och din kreditvärdighet.

En annan fördel med företagslån utan UC är ifall du eller ditt företag har flera förfrågningar hos UC sedan tidigare. Skulle du oroa dig för att detta påverkar dina chanser till att få ett bra företagslån med lägre ränta kan du ansöka efter företagslån utan UC. Skulle ditt företag vara nystartat, eller ungt, kommer det ha en lite högre riskklass jämfört med andra företag. Genom att ansöka ett företagslån utan UC kan du undvika att risknivån blir ännu högre.

Tips: Via följande länk kan du läsa mer om företagslån utan UC.