När man jobbar utomhus under övergångssäsong eller i lite kyligare väder är det bra att använda en arbetsväst. Dessa passar sig utmärkt för arbete utomhus där rörligheten är av yttersta vikt, samtidigt som man inte vill kompromissa på värme eller fuktskydd.

För fysiskt arbete utomhus kan en fodrad arbetsväst passa perfekt. Genom att använda stryktåligt material och fuktskydd i toppklass ser en arbetsväst till att du håller kroppen varm och torr. Det är nyttigt att använda en arbetsväst när du vill hålla värmen men inte vill smutsa ner dina vardagskläder.  

Vad särskiljer en bra arbetsväst?

En bra sak att undersöka när du är intresserad av en arbetsväst är att veta vilket material du är intresserad av. Vill du ha en fodrad eller en utan fodrad? Är fuktskydd viktigt eller inte? Det finns en lång rad  arbetsvästar i olika varianter, antingen med eller utan varselfunktion. Engelbert Strauss erbjuder en stor variation och är populära både bland proffs och hemmasnickare. Alla arbetsvästar passar sig utmärkt som ett yttre lager för att hålla värmen under övergångssäsong innan vintern slår till på riktigt.

Rörligheten är a och o när det kommer till en bra arbetsväst. Genom att ha en väst som sitter tätt på kroppen håller du både värmen samtidigt som du är smidigare än om du hade använt dig av en bylsig jacka.  

Du behöver även tänka på om du vill ha en fodrad arbetsväst eller inte. Det är lätt att man blir väldigt varm under arbete utomhus och du behöver därför fundera på om du behöver den extra värmen som en fodrad insida ger.  

Vilka egenskaper bör en bra och funktionell arbetsväst ha?

En funktion som gör en bra arbetsväst är lättåtkomliga och rymliga fickor. När det kommer till arbete utomhus vill man ofta kunna bära runt på verktyg och liknande, oavsett var man jobbar. Detta är särskilt nyttigt när man utför lite mindre arbeten på sitt hus och inte behöver ha med sig sin stora och osmidiga verktygslåda.

Även om du inte behöver en varselväst kan det vara nyttigt att använda sig av en arbetsväst med reflexer. Utomhusarbete sker ofta i nära anslutning till stora vägar och den extra säkerheten som reflexer medför kan vara väldigt skönt att ha.

På en byggplats är det däremot viktigt att alltid använda sig av en varselväst. Dessa finns i fodrade varianter för arbete utomhus. Dessa är bygga i reflektivt material och har ofta ett inbyggt fuktskydd.

När ska en arbetsväst och när ska en arbetsjacka användas?
När ska man använda en arbetsjacka kontra arbetsväst? Arbetsvästarna passar sig perfekt för arbete utomhus i övergångssäsong medans arbetsjackor är mer lämpade för vinterarbete. Både arbetsjackor och arbetsvästar är byggda i stryktåligt material med fuktskydd för att kunna användas i tuffa förhållanden.

Även om många arbetsvästar har en fodrad insida så erbjuder dessa inte lika mycket värme som en arbetsjacka. Även många av dessa har en fodrad insida och är vanliga på byggarbetsplatser i vintertid. Genom sina varselfunktioner blir även arbetsvästar och jackor en viktig del av arbetsplatssäkerheten på en byggplats.   Men man behöver inte syssla med byggarbete för att använda sig av en arbetsjacka. Det är mycket populära plagg inom en lång rad olika yrken där man behöver spendera mycket tid utomhus under dåliga förhållanden. Arbetsjackor passar även utmärkt att bära civilt. På grund av sitt stryktåliga material och vattenavvisande funktioner så är det väldigt vanligt att på vinter bära en arbetsjacka. Genom varselfunktion och en fantastisk förmåga att hålla värmen är dessa utmärkta att använda sig av när man ska ta en promenad med hunder längs landsvägen, eller röra sig i skog och mark vintertid.