Sättet vi hämtar information på ändras kontinuerligt. Idag bär vi alltid med oss våra mobiltelefoner vilket även har påverkat sättet vi surfar på. Tänk om någon hade sagt för 10 år sedan att mobiltelefonerna skulle vara som små datorer med bra kapacitet, det hade nog inte varit många som skulle trott på det! Knappt har företagen hunnit anpassat sina reklammetoder och hemsidor till Facebook innan det är dags för nya tekniska lösningar, nämligen att få hemsidan att se professionell ut även i mobiltelefonerna.

Varför anpassa hemsidan till en mobil?
Eftersom de flesta personer idag söker den information de behöver via sina mobiltelefoner är det viktigt att företaget har en anpassad sida. Hemsidan som ligger på nätet kommer vanligtvis att synas i mobilen även om den inte är mobilanpassad, men texten kommer att vara väldigt liten. Även om texten zoomas in kommer det vara besvärligt att läsa den, och vissa kunder kommer att ge upp och söka sig till en konkurrent istället. Det finns även vissa faktorer som kan påverka att hemsidan inte alls visas i telefonerna. Eftersom mobilens skärm inte är lika stor som en dataskärm så bör fokus ligga på det allra viktigaste. Vilka sökningar är det som görs oftast på hemsidan? Vet ni svaret så ska ni självklart göra dessa ämnen väl synliga på hemsidans mobilversion. För de företag som har försäljning på sin hemsida går det även att anpassa den till lämpligt format till telefonerna. Allt fler överger helt sina datorer för att enbart använda sig av telefoner eller Ipad, så det är viktigt för företagets image att kunna erbjuda sådan service till sina kunder.

Hur skriver du om hemsidan till en mobilversion?
Du behöver inte ändra något i texten om du inte vill. Det går att föra över all text precis som den är, fast i lämpligt format. Det finns hjälp att få för de företag som inte har en egen teknisk support. Det är vanligtvis de aktörer som har hand om plattformen hemsidan ligger på som kan hjälpa till med detta, men självklart finns det även andra. Många väljer dock att skriva om lite på mobilversionen för att lyfta fram det viktigaste eftersom skärmen är så mycket mindre. Precis som hemsidan på datorn måste det vara lätt att ändra och uppdatera denna version. Det fungerar i stort sett precis som vanligt och det går att snabbt att utföra. På så vis kan företaget själva uppdatera när de har någon kampanj eller liknande

Hur fungerar webbhosting?
Webbhosting, eller webbhotell som det även heter, är en plats på nätet där det är tillåtet att lägga sina domäner. De erbjuder alltså www-adresser. Utan dessa webbhotell skulle det inte alls finnas lika många sidor på internet. Dessa hotell har gigantiska servrar som lagrar information och möjliggör för företag och privatpersoner att skapa sina egna unika sidor, läs mer om detta här.

Företag
Månadskostnaden för webbhosting för företag är högre än för privatpersoner. Det beror helt enkelt på att deras sidor behöver mer lagringsutrymme. Det ökade utrymmet undviker att hastigheten reduceras vid hög belastning. Det finns kapacitet att kunna lagra enorma mängder data via webbhosting. Det finns standardlösningar att köpa för företag, men de som kräver ett stort datautrymme kan köpa till mer väldigt enkelt. De som redan använder sig av ett befintligt webbhotell men inte är nöjd med dess tjänster kan flytta över hela hemsidor utan att någon information förloras. I webbhosting erbjuds flera olika tjänster för att hemsidorna ska kunna uppfylla de olika kraven som finns. Det går till exempel att komma åt filerna från en mobiltelefon. Du behöver alltså inte sitta vid en stationär dator på arbetsplatsen för att jobba, utan kan koppla upp dig via en laptop eller telefon för att utföra arbetet. Att lagra sina filer via webbhosting är dessutom säkert. De använder sig av flera servrar för att inte riskera att förlora någon information. Dessutom körs backup program för att säkerställa att allt finns med.

Privatpersoner
Som privatperson märker du sällan av webbhosting. Det beror på att den sida du registrerar din blogg på ofta själv ligger på ett hotell. För de som vill ha något litet extra går det att registrera sig själv på ett webbhotell. Det finns de som är gratis men som alla vet är det svårt att ställa krav och få support på en gratissida. För ett professionellt utseende finns det färdiga paket för en låg kostnad. Börja med att söka referenser på olika platser som erbjuder webbhosting. Tidningar med liknande råd och rön ger opartiska omdömen.

Binero är ett svenskt företag som agerar som webbhotell och har blivit bäst i test i flera undersökningar. Det går även att söka på internet hos olika branschtidningar, exempelvis Internetworld. Internetworld ger varje år en utmärkelse till årets webbhotell. När du hittat den webbhosting som passar dig bör du skaffa ett enkelt domännamn och sedan är det bara att köra igång. Precis som till företag erbjuder webbhotellen service och support vid problem om det är en sida du betalar för.

Läs mer om