Det är tyvärr lättare att hamna i ekonomiska problem än man skulle vilja. Skälen till att man hamnat i den situationen kan vara många och det är givetvis viktigt att man inser varför man har problem med sin privatekonomi. Det allra första steget i att få ordning på ekonomin och förbättra den är att förstå varför man fått problem till att börja med – för det är först då man kan göra något åt dem.

En annan väldigt grundläggande sak är att inse att det finns hopp om att få en bättre ekonomi. Det är inte kört bara för att det är lite jobbigt just nu utan det finns vägar att ta för att bättra på sin ekonomi på både kort och lång sikt. Det kan kännas som att man har hamnat i ett hål som det inte går att klättra ur, men med rätt kunskap och möjligen lite hjälp går det att komma på fötter igen.

Ta tag i dina ekonomiska problem i tid

Går man och dröjer för länge är risken stor att man bara kommer djupare ner i den ekonomiska svackan. Ju längre tid som går ju sämre är det normalt. Om du har räkningar som du inte har råd att betala som du bara låter förfalla så blir det snabbt dyrt med dröjsmålsränta och förseningsavgifter och så vidare. Om du försöker låna pengar för att hålla dig flytande så blir det också bara ett större skuldberg efter hand, vilket stjälper klart mer än det hjälper.

Om du tar tag i problemen så fort du kan är det klart lättare att hamna rätt igen. Ifall du har väntat så länge att du har en massa skulder hos Kronofogden är det en helt annan grej än om du bara har det kärvt med ekonomin och har svårt att få det att gå runt varje månad eller är lite sen med någon enstaka räkning.

Förbättra din ekonomi genom att spara och betala av

Ifall du är en av dem som en del dyra och jobbiga skulder men inte nödvändigtvis ännu har dragit på dig några skulder hos Kronofogden går det ofta att göra mycket själv för att få bättre ordning på sin ekonomiska situation. Du kan då bestämma dig för att ta kommandot och börja reda ut det hela. Här är ett enkelt sätt att skuldsanera sig själv.

Har du dyra skulder vill du givetvis betala av dem så snabbt som möjligt, men för att göra det behövs det pengar. Pengar som du kanske inte precis har råd att undvara. Det första steget är alltså att hitta lite mer pengar i sin budget som man kan lägga på att betala av på lån. För att göra detta behöver du få en vettig överblick över din ekonomi så du vet vart alla pengar går och var du eventuellt kan spara in lite.

Se till att du betalar bara minsta möjliga belopp på alla dina skulder. Du vill inte att dessa skulder ska gå vidare till inkasso och Kronofogden, så betala åtminstone minimum. Ibland funkar det att ringa till t ex långivare och be om en bättre avbetalningsplan. Det låter kanske svårt att lyckas förhandla fram något sådant men ofta kan de vara mer medgörliga än man kan tro.

Spara in pengar på alla sätt du kan komma på genom att dra in på onödiga saker och kolla över de dyraste kostnaderna för att se vad som går att göra. Alla pengar som du sedan får över en månad lägger du på att betala på det lån som har allra högst ränta och avgifter. Du betalar in så mycket du kan på just detta lån tills dess att det är helt återbetalt.

Den dagen du lyckats betala tillbaka dyraste lånet har du plötsligt frigjort en hel del pengar varje månad som tidigare gick till ränta för det lånet. Du kan då lägga dina pengar plus alla dessa frigjorda pengar på nästa lån, som tidigare var det näst dyraste. Det går då klart snabbare att betala av det lånet eftersom du har mer pengar över. När det är betalat gör du likadant med nästa och nästa tills du inte har några onödiga dyra lån kvar.

Det är inte någon supersnabb lösning, men det beror på att det inte finns någon supersnabb lösning, om man bortser från att hitta en säck med pengar som man kan använda för att betala av alla sina lån. Det är ett långsiktigt jobb att bli av med skulder om de är stora, men det är skönt när man lyckas. Det fina är att det blir en slags snöbollseffekt för varje lån man lyckas betala av. Då känner man av att man gör framsteg.