Chefer har i många fall både ett roligt och utsatt jobb. Roligt om man tycker det är kul med människor och att leda. Men det kan också kännas utsatt eftersom man ofta har höga mål och samtidigt får brottas med en hel del administration som inte medarbetarna själva hinner, eller kan ta hand om.

Om att rullar på med jobbet och det går bra för företaget där man jobbar så är det nog inga större risker för att förlora jobbet för den skötsamme chefen. Men om man går in i en lågkonjunktur som även har inverka på det företag där man är anställd så kan det finnas anledning att se över sitt arbetslöshetsskydd så att man har ett ekonomiskt skydd utifall att man skulle förlora jobbet. Ett sådant skydd är en inkomstförsäkring för chefer som fungerar som en påbyggnad på a-kassan så att man får 80 % av nettolönen i ersättning och inte blir begränsad av det tak som de facto finns i a-kassa. Vilken a-kassa och inkomstförsäkring skall man välja då? Nedan får du svar på dessa frågor.

Val av a-kassa för chefer

Många a-kassor erbjuder medlemskap till chefer och oavsett vilken av dessa a-kassor man väljer så ser reglerna likadana ut. Kvalifikationstiden för full ersättning är 12 månader och max ersättningstid är 300 dagar. Beroende på den kommunalskatt man har så ger heller inte a-kassan mer än 11 000 kr per månad, oavsett vad man tjänar (förutsatt att det är över 18 700 kr/mån). Det som däremot kan skilja ganska mycket mellan olika a-kassor är avgiften. Den billigaste a-kassan är Finans- och försäkringsbranschens a-kassa som kostar 85 kr per månad. I den kan man gå med som chef men kravet är naturligtvis att man jobbar inom finans- eller försäkringsbranschen. En annan mer generell a-kassa är Ledarnas a-kassa som helt och hållet vänder sig till chefer, och denna a-kassa tar inte hänsyn till vilken bransch man jobbar inom utan det är istället det faktum att man jobbar som chef som är kravet för att kunna bli medlem. Avgiften i denna a-kassa är för närvarande (2012) 93 kr per månad, vilket också får anses som lågt om man jämför med exempelvis Unionens a-kassa som kostar 140 kr per månad. Även Unionens a-kassa är bred och vänder sig både till medarbetare och chefer. Det enda kravet för medlemskap i denna a-kassa är egentligen att man jobbar som tjänsteman inom privat sektor.

Val av inkomstförsäkring

För att bli så försäkrad som man kan bli, vilket innebär 80 % av nettolönen, så krävs att man bygger på a-kassan med en inkomstförsäkring. Inget av de större försäkringsbolagen i Sverige (Trygg-Hansa, If, Länsförsäkringar eller Folksam) erbjuder denna försäkringstyp direkt mot slutkund som en privat och frivillig försäkring. Vill man ha denna försäkring så får man istället då vända sig till någon av de mindre aktörerna som mer eller mindre jobbar nischat med denna typ av försäkring. Dessa är JobbGarant, Accept eller Solid. Ett annat alternativ är att gå med i ett fackförbund. Varför skall man då gå med i ett fackförbund? Svaret är att hos de flesta fackförbund så ingår idag en kollektiv inkomstförsäkring i medlemskapet. I både Finans- och försäkringsförbundet, Unionen och Ledarna så ingår en inkomstförsäkring som gäller för dig som chef. Nackdelen med dessa kollektiva lösningar är att man får en relativt begränsad ersättningstid. Den brukar ligga på runt 6 månader medan man i en privat försäkring istället får mellan 12-13 månaders ersättning. Just ersättningstiden är därför en anledning till varför många idag väljer en privat försäkring till förmån för att gå med i ett fackförbund. Ta dig en funderare på vad du läst i denna artikel, och vi hoppas att du lärt dig lite mer om hur det hänger ihop med a-kassa och inkomstförsäkring för chefer.