Idag lever vi ett slit och släng samhälle kan man säga. Vi spenderar massor av pengar på en rad olika produkter för att sedan köpa ännu mer när de gamla blir slitna eller går i sönder.

Visst, det är väl inget fel i det men de flesta av oss borde nog ta oss en tankeställare och fråga oss själva om vi verkligen behöver allt vi köper ? För en sak är säker, vissa är experter på att ”överkonsumera”.

Vad menas med att överkonsumera ?

Samtliga personer som vandrar på jorden behöver pengar för att kunna köpa nödvändiga saker som t.ex mat och kläder. Utan pengar så kommer ens livsstil inte vara speciellt trevlig. Idag drivs samhället av pengar och även fast många predikar om att ”pengar inte gör en lycklig” så har pengar iallafall inte motsatt effekt heller, det vill säga, att dem gör en olycklig.

Men det finns säkerligen miljonärer som inte är särskilt lyckliga. Pengar skapar inte lycka, men det är en stor huvudfaktor som spelar en stor roll. Har man t.ex en dålig hälsa så spelar plötsligt pengar en mindre roll… Allting handlar om att finna en inre balans så att man mår bra och kan leva ett bra liv.

Problemet idag är att många försöker att skapa sig en ”falsk lycka” genom att köpa saker. För många blir detta en drog och man måste hela tiden stilla sitt behov genom att köpa nya prylar. Just i det läget mår man som bäst och den känslan får helst inte försvinna. Man blir beroende och som alla vet så slutar detta oftast inte så lyckligt…

Men för att köpa nya prylar eller kläder hela tiden så krävs pengar och vad händer då om man saknar detta ? Jo, då lånar man pengar som man egentligen inte har råd att betala tillbaka och detta är början på en resa som du till varje pris borde undvika.

Idag är det extremt enkelt att få ett lån

Man behöver inte vara speciellt uppmärksam för att se hur stor lånebranschen har blivit på senare år. För bara ett par år sedan så behövde man personligen gå till sin bank för att få ett lån beviljat och proceduren tog vanligtvis lång tid. Idag är det nästan bara den äldre generationen som lånar pengar på detta sätt.

Varför ?

Förklaringen stavas internet.

Med internets framfart så har också marknaden för att låna pengar ökat explosionsartat och nu finns det hundratals olika låneaktörer som huserar på webben. Även fast du kanske inte har tänkt på det så har du garanterat sett TV reklam eller reklam på webbplatser som marknadsför ett låneföretag. Jag själv gör just detta och tjänar då pengar antingen när någon klickar på mina annonser eller slutför ett köpt, det villa säga, lånar pengar genom mina affiliatelänkar.

Bristande kontroll på mikrolån

Internet har som sagt haft en stor påverkan på vårt sätt att låna pengar, men en annan ”teknikpryl” som också har haft stor inverkan är våra kära mobiltelefoner. Idag går det precis lika bra att skicka ett enkelt sms till låneföretaget med summan man önskar att låna för att sedan ha pengarna på sitt konto inom några få timmar.

Det hörs fantastiskt, men tyvärr så har det visat sig att kontrollen brister gång på gång. Med detta menar jag att företagen inte bryr sig om att kolla upp om låntagaren t.ex har dragit på sig betalningsanmärkningar vid tidigare tillfällen.

Detta gäller inte minst vid mikrolån, eller sms lån som det brukar kallas för. Summorna man då lånar är då relativt små, det brukar röra sig om 500-10.000 kr. Men för en person med betalningsanmärkning så kan dessa ”små” summor vara rejält kämpiga att betala tillbaka.

Oftast så tar man dessa lån för att konsumera ”onödiga saker”. Gör man detta så bör man ta varningssignalerna på största allvar då man troligen har hamnat i ett beroende som inom snar framtid kommer att eskalera om man inte söker hjälp.

Att låna pengar är inte fel, men det blir oerhört jobbigt i längden om man lånar till ”fel” saker och även om man inte kan betala tillbaka varenda krona.