Tillhör du de inbitna fansen som brinner för Meccano? Oavsett om du gör det eller ej så hoppas vi att du skall få behållning av denna artikel, som handlar om just Meccano, och hur man kan göra för att hitta Meccano billigt.

Vad är Meccano för något?

Meccano är en form av leksak. Denna leksak är dock populär hos både barn och vuxna och många av de mest hängivna fansen av Meccano har byggt Meccano ända sedan de var 5 år. Meccano är en modellkonstruktion som till skillnad mot LEGO (består av plastklossar), består av metalldelar. Dessa metalldelar är återanvändbara och består av exempelvis balkar, plattor, axlar, hjul, kugghjul och muttrar. Delarna kommer dessutom i olika färger. Tanken med delarna är man skall bygga en modell av dem och eftersom delarna är så mångfacetterade så är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan bygga. Personligen så har jag byggt en del Meccano, och jag vet hur beroende-framkallande det är. Har man väl börjat bygga så är det lätt att timmarna flyger iväg eftersom man vill färdigställa modellen.

Uppfinnaren till Meccano var en man vid namn Frank Hornby under 1901 och ursprungligen så tillverkades byggsatserna i England, numer så tillverkas dock Meccano i Kina och Frankrike. Lägre tillverkningskostnader är förmodligen anledningen till att produktionen flyttat från England.

Lite historik kring Meccano

Frank Hornby var ett butiksbiträde och han något som kallades ”Mechanics Made Easy”. Detta var helt enkelt den första versionen av det som idag är Meccano. Delarna man fick med i leksaks-paketet hade hål som var 12,7 mm i diamter och det enda som behövdes för att montera dem var en skiftnyckel och en skruvmejsel. Att säga att detta enbart var en leksak, är kanske även att förminska Frank Hornbys ambitioner med ”Mechanics Made Easy”, då dessa modeller även kunde användas i utbildningssyfte för att utbilda i mekaniska principer.

1907 så registrerade Hornby namnet Meccano som varumärke och vid detta laget så hade han även startat sin egen fabrik för tillverkningen av Meccano-delarna i Liverpool. Efterhand så utvecklades delarna till att bli mer stabila och även ha rundade kanter, och Meccano blev allt mer populärt. 1926 så firade Frank 25 år dagsen av det som nu hette Meccano, och i samband med detta så lanserades modell-delar i färg (röda och gröna).

1981 så köpte Meccano av ett företag som heter General Mills. Och efter man lanserat en mängd olika teman och koncept inom Meccano med skiftande framgångar så köptes leksaksmärken år 2000 av den japanska leksakstillverkaren Nikko. Nikko är specialiserade på radiostyrda leksaker och vid det här laget så finns det även radiostyrda Meccano-leksaker, för vilka nu Nikko helt och hållet tog över produktionen. Vi hoppas att du nu fått en inblick i vad Meccano och historiken bakom det Meccano som du kan hitta i nätbutiker och butikshyllor.

Hur man gör för att hitta billigt Meccano

Om du nu blivit sugen på att köpa Meccano till dig själv eller någon annan så kan det vara på sin plats med ett par råd som gör att du inte betalar onödigt mycket. Ett bra råd är att utnyttja den stora trenden att köpa Meccano på nätet. Det har kommit en hel del leksaksbutiker på internet och fördelen med att handla just leksaker på nätet är att nätbutikerna har lägre kostnader jämfört med traditionella butiker, och därför kan erbjuda lägre priser. Ett annat råd är att inte spontanhandla. Ha istället is i magen och vänta ut reor, dessa gör att man kan spara väldigt mycket på exempelvis Meccano. Man kan även skriva upp sig hos olika leksaksaffärer på nätet, för att få rabatt-koder som exempelvis kan användas om man skall köpa Meccano på nätet.