Fenomentet snabblån eller sms lån som det kallas i folkmun har aldrig varit populärare än idag, detta trots att branschen knappast blivit skönmålad av politiker och media. Det finns knappast någon bransch som blivit släpad i smutsen lika mycket som snabblånebranschen.

Det har aldrig varit enklare att låna pengar idag och mycket kan vi tacka internet för. Det finns idag hundratals företag som specialiserat sig på att låna ut stora och små summor. Som konsument eller lånetagare kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln bland låneföretag, väljer man att ansöka om ett snabblån är det dessutom snabba impulsiva beslut varpå det är extra viktigt att man faktiskt försöker jämföra dom olika lånebolagens kostnader.

Dom allra flesta låneföretag som väljer att låna ut snabb lån brukar ha lånebelopp mellan 500 kronor upp till 3000 kronor, avbetalningsplanen för samtliga av dessa lån ligger på 30 dagar. Det som skiljer bolagen åt är det som kallas för ränta. Man skulle enkelt beskriva räntan som kostnaden företaget tar ut för att du ska få låna pengar. Här finns det faktiskt massor pengar att spara, det enda du behöver göra är att ta dig tid och jämföra dom olika lånebolagens räntor innan du väljer vilket företag du skall ansöka om lån till.

Nu för tiden är det detssutom ännu enklare att låna pengar, allt tack vare dom så kallade smartphones som man enkelt kan använda för att surfa på nätet. Dom flesta lånebolag har så kallade mobilanpassade hemsidor vilket innebär att man enkelt kan göra en ansökan direkt via sin mobila enhet. Dom lite större lånebolagen har till och med egna applikationer som finns tillgänliga både för IPhones och Android telefoner. Har man inte en smartphone behöver man inte deppa, lånebolagen har nämligen utvecklat en sms tjänst där man enkelt kan ansöka om lånet via sms, man fyller då i sitt namn, personnummer samt adress och skickar ett sms. Du får då svar inom 30 minuter och är ansökan godkänd behöver du endast komplettera med dina bankuppgifter.
Har du tur så har lånebolaget samma bank som dig själv varpå pengarna betalas ut omgående till ditt bankkonto. För att kunna utnyttja sms tjänsten krävs det visserligen att det är du själv som står som ägare för telefon abbonemanget.

Det branschen har lyckats med att är dom tagit bort ”tröskeln” till att låna pengar, tidigare har man behövt att gå till banken och fylla i massor av blanketter. Banken har gjort en kreditprövning och man har sedan fått svar. Kort sagt väldigt omständigt. Nu är visserligen dessa minilån av mindre summor men å andra sidan är målgruppen inte alltid i behov av att låna stora summor. Ibland kan tre tusen kronor vara alldeles tillräckligt för att få ihop budgeten.
Eftersom summan är lägre inkluderar man en större målgrupp till kunder, om banken har en kreditmall att gå efter på högre lånebelopp kan således sms låneföretagen sänka sina krav rejält. Anledningen är att kunden allt som oftast klarar av att betala ett mindre belopp varpå risken blir mindre. Det skall dock tilläggas att räntorna sticker iväg rejält om du missar att betala in fakturan i tid!

Branschen har satt finger på något som verkligen avspeglar hur vårt samhälle ser ut idag. Att man dessutom använder mobiltelefonen som att sätt att ansöka men även kommunicera med sina kunder är också briljant. Med ett enkelt knapptryck ansöker man direkt varpå man mottager ett sms strax därpå där ansökan antingen beviljats eller nekats. Pengarna betalas ut omgående och man behöver alltså inte ens prata med en fysisk person. Eftersom allt i dag är datoriserat finns det färdiga kreditmallar att hämta hem, många företag har dessutom automatiserat denna ansökningsfunktion varpå det sker per automatik. Man kan således hålla nere kostnader som fysiska kontor med massor av anställda och i stället försöka dumpa priserna så långt det bara går!