Inför en begravning är det mycket som ska ordnas med, inte minst när det gäller dekorationer. Det finns alla möjliga olika blomsterarrangemang och dekorationer som syftar till att både skapa en vacker och stämningsfull ceremoni, samt vara en symbolisk del i avskedet. En kistdekoration är ett större, liggande, arrangemang av blommor och blad som placeras centralt på kistan, och detta är en av de vanligaste typerna av begravningsdekorationer. Men det finns inga måsten då det gäller begravningar, och det finns en mängd olika alternativ för de som av olika anledningar inte vill ha det vanliga blomsterarrangemanget på kistan.

Enkelt och stilrent

Om man inte vill ha en klassisk kistdekoration med blomarrangemang kan man istället täcka kistan med ett så kallat bårtäcke. Detta är oftast ett vackert vävt eller broderat tygstycke som täcker hela kistan och därmed ersätter dekorativa blommor. Faktum är att bårtäcken ofta användes förr i tiden, och dessa kunde till och med vara dyrbara familjeklenoder som användes i generationer. Bland annat initialer och årtal kunde vara broderade på tyget, likväl som längre texter, vilket tillsammans gav information om en viss familjs historia. Idag har de flesta inte en sådan familjeklenod i sin ägo, men man kan köpa eller hyra nya bårtäcken istället. Ytterligare en fördel som kommer med bårtäcket är att det täcker hela kistan, vilket innebär att man kan välja en enklare kista. Av olika anledningar vill inte alla spendera alltför mycket på kistan, utan kanske hellre fokuserar på andra typer av blomsterarrangemang eller andra delar av begravningen och en vacker gravsten vid senare tillfälle.

Blommor vid sidan om

Även om man inte vill ha ett blomsterarrangemang på själva kistan kanske man fortfarande vill inkludera blommor i dekorationerna runt omkring den. Det finns alla möjliga kreativa sätt att kombinera blommor, blad, mossa och annat för att skapa allt från begravningskransar till blomhjärtan och dessa kan sedan placeras runt kistan. Dessutom finns det olika typer av golvarrangemang, det vill säga blommor sammansatta på ett sätt så att de kan sitta direkt på golvet. Dessa kan vara formade som låga, diskreta blomsteröar eller uppbyggda till högre kreationer. Man kan rådgöra med en florist kring hur man på bästa sätt kan dekorera med blommor utan att involvera kistan. Många florister specialiserar sig just på begravningar och kan ge gott om råd och tips till alla sorters begravningar, så oavsett önskemål kan de finna lösningar som de anhöriga är tillfredsställda med.

Personliga farväl

De flesta som kommer till en begravning har med sig en blomsterbukett, en krans eller någon typ av personligt föremål att hedra den avlidne med. Vid många ceremonier går varje person som vill fram till kistan en och en och tar farväl, och då är det vanligt att man placerar något man har haft med sig på kistan. Vare sig detta något är en ros, ett brev, en dikt, eller en personlig ägodel såsom en nallebjörn är detta för många en viktig del i farvälet, och dessa föremål kan fungera som en unik och annorlunda typ av kistdekoration. Istället för det traditionella välordnade arrangemanget av blommor blir det en helt spontan kombination av unika gåvor från de närvarande, vilka tillsammans symboliserar den avlidne och dess relationer med sina närmsta.

Olika typer av kistdekorationer.

När man ska välja kistdekoration får man utgå från den avlidna personen. Oftast försöker man göra en kistdekoration som beskriver den person som begravs, gillade personen naturen, då försöker man skapa en dekoration som går i höstens färger. Eller ifall personen hade några favorit blommor den tyckte om gör man oftast hela kistan med dessa blommor.

Man måste också tänka på säsongens blommor, även ifall man vill ha tulpaner på kistan och det är vår så är det omöjligt att ordna det då det inte är säsong för dessa blommor, då får man försöka ta en blom sort som efterliknar den önskade blomman. Detta brukar lösa sig ganska bra då det finns alternativ till nästan alla blommor.