Varför är det så svårt att leva upp till sina nyårslöften?

De flesta människor vill gärna vara duktiga, vi vill vara framgångsrika, smala, snygga, ha ett bra jobb, leva i en perfekt relation, ja helt enkelt ha ett underbart liv. För att få detta måste man ju jobba med sina problem och svagheter och att avlägga nyårslöften anses vara en inspirerande språngbräda till det nya och bättre livet. De vanligaste nyårslöftena handlar om att vi vill må bättre, många vill sluta röka, andra vill börja träna och motionera, några vill gå ner i vikt eller kanske förbättra sitt utseende på ett eller annat sätt. Att må bra inuti är också viktigt, vi vill ägna oss mer åt familj och vänner, kanske meditera eller åka på hälso-semester. Det tredje stora området på vår ”lycko-karta” är framgång i yrkeslivet, status och pengar. Studenter lovar att plugga bättre, de som har arbete hoppas hitta ett bättre och mer välbetalt jobb, vi önskar att vi hade fler vänner och ett rikare socialt liv, och så vidare.

Som de flesta experter, coacher och psykologer brukar understryka, händer det oftast att vi vanliga dödliga avger löften som vi inte har tänkt igenom ordentligt eller som inte är realistiska. Vi lovar för mycket, våra mål är för höga eller för stora. Istället i borde vi sikta på delmål, inte hoppas eller tro att man kommer nå stjärnorna omgående, helst innan januari är slut. Målen bör vara mätbara, tidsbestämda, kännas kul och vara genomförbara. Då är det lättare att behålla sin motivation och att verkligen genomföra det man föresatt sig.

Ett ganska roligt och finurligt sätt att  hålla igång sin motivation är att ta ett foto av sig själv innan man startar. Den som bantar kan fotografera sig i de gamla favoritkläderna som just nu är lite för trånga och kanske inta en pose som inte är så smickrande för utseendet. Sätt upp bilden på garderobsdörren, kylskåpet, badrumsspegeln, eller någonstans där man ser den flera gånger varje dag, så man ofta och ständigt blir påmind om sin uppgift och att kämpa och jobba med det man har föresatt sig. Vill man sluta röka kan man arrangera några foton med rykande cigg hängande i mungipan eller äckligt överfulla askfat, vilket kan bli ganska otrevliga bilder. Träningsnovisen fotograferar sin brist på muskler, studenten tar ett foto på gamla usla betyg och karriärklättraren fotograferar sitt gamla tråkiga arbetsställe. Om man börjar med tråkiga, fula eller ofördelaktiga bilder så blir man extra mycket peppad att jobba hårdare, gå framåt. Det kan ju ändå inte bli sämre!

Sedan efter en tid när man börjar se resultat är det dags ta nya fotografier som tydligt visar de  förändringar som skett. Det känns uppmuntrande och motiverar nog även den mest likgiltiga slöfocken till att fortsätta kämpa. Vid nästa delmål tar man ytterligare en ny omgång bilder som tydligt visar förändringar och förbättringar. Det är ju faktiskt konstaterat att bilder och synintryck påverkar oss och våra hjärnor så väldigt mycket mer än ord och förmaningar.

Till slut, när man har nått det önskade resultatet, det man hade givit som nyårslöfte, har man förhoppningsvis en hel bunt med foton från sina uppsatta och uppnådda delmål som man kan göra till ett roligt fotoalbum från ifolor.se. Då kan man i efterhand återuppleva hela processen. Man har skapat en före- och efterdokumentation som det är roligt att titta i emellanåt för att t.ex peppa sig själv och att om igen kunna känna stolthet över sig själv. Eller för att påminnas om hur tråkigt det återigen kan bli om man trillar tillbaks i de gamla ovanorna igen eller tappar suget och motivationen.