Att få foglossningar kan lätt göra livet till ett gissel – man känner sig handikappad och allting tycks göra ont. Man ska komma ihåg att foglossningar är en naturlig process som är nödvändig – det är ett av kroppens sätt att förbereda sig för inför förlossningen. Men med rätt behandling av foglossning från början så kan besvären hållas inom rimliga gränser i många fall. Foglossningar brukar komma igång i början på andra trimestern kring vecka 14-16 och foglossningar varierar i svårighet under graviditetens gång.

Det första råd som man ofta missar är att man ska gå med kortare steg och inte gå i högklackat. Högklackade skor sätter extra press på bäckenet och långa steg drar ut rörelsen i bäckenet. Man ska tassa omkring med korta steg helt enkelt så snart man börjar känna av foglossningar. Foglossningar börjar i allmänhet mitt fram på bäckenet och sprider sig sedan till andra leder i bäckenet.

Även om det gör ont att gå med foglossningar så är det viktigt att man fortsätter att röra på sig för att bibehålla rörligheten. För många är det inte att gå som gör ont utan när man ska börja att gå, ställa sig upp eller ändra fart. Försök att gå i så jämn takt som möjligt – det är smärtlindrande bara det. Sitter man stilla så blir foglossningar alltid värre.

När det kommer till foglossningar så finns det ett stöd som kallas för gravidbälte, det är ett stödbälte för bäckenet. Ett gravidbälte fungerar på två sätt – med ett jämnt tryck så hålls bäckenet ihop av ditt gravidbälte. Genom att bäckenet hålls ihop så trycks magen lite uppåt vilket ett bra gravidbälte förstärker – på så vis får du mindre tryck och där med får du mindre påverkan på bäckenet. Att börja med ett gravidbälte i tid minskar problem med foglossningar.

När det kommer till ren smärtlindring så är det enda läkemedel man kan ta oftast Alvedon eller liknande då andra läkemedel påverkar det växande barnet. Men det finns andra typer av smärtlindring som hjälper under en graviditet – ett av de bästa valen är smärtlindring via TENS. TENS påverkar inte barnet, är inte beroendeframkallande eller har några kända biverkningar. Eftersom TENS är den smärtlindring som man kan administrera helt själv så väljer många detta som förstahands val. Värme och kyla kan vara skönt på kvällen eller om man kan lägga sig att vila. Tänk bara på att inte lägga en varm värmedyna på magen när man är gravid – det kan bli väldigt varmt för barnet i magen.

Det är viktigt att man inte slutar att gå och röra på sig – den dagen man slutar att gå och röra på sig brukar foglossningar och problem med dessa skena iväg. Att sitta still är också jobbigt för barnet i magen, man vet att barnet i magen lär sig dygnsrytm och blir stimulerad av att du rör på dig. Det är viktigt för barnets och för ditt eget välbefinnande att du går en extra promenad även om det gör ont.

En annan typ av smärtlindring är ren avlastning med hjälp av kryckor och att man sover på sidan med en kudde mellan benen. På så vis får bäckenet lite extra vila. Smärtlindring handlar idag om så mycket mer än att bara skriva ut tabletter.  Smärtlindring är allt ifrån tabletter till smärtlindring via TENS, värme, massage och upplysning om hur man kan leva för att må bättre. Man kan göra mycket själv för att må bättre och få bättre effekt av sin smärtlindring.

Börja med att hålla dig till grundråden med korta steg, försök att gå i jämn takt och använd ett gravidbälte. Skulle du behöva smärtlindring – be att få prova ut en TENS och lär dig hur man använder den.  Skulle ditt landsting inte vilja hyra ut en TENS eller skulle du vilja köpa en egen så finns det en hjälpmedelsbutik som är specialister just på smärtlindring som heter Hjälpia – Hjälpia har en butik i Luleå och en webshop.