Om du tillhör dem som är ”Lego-frälsta” så är du med största sannolikhet inte den enda. Utan att ha några som helst belägg så är mitt antagande att Lego är det mest populära leksaks-konceptet av alla, på en global nivå. Detta danska varumärke har verkligen lyckats, även om de hade ett par tunga år i samband med att man startade företaget i efterkrigstidens Danmark så har dessa byggklossar bara ökat i popularitet ända sedan dess. Idag finns en mängd olika koncept från Lego, vilket gör att det egentligen finns något för alla. Både små och stora barn och till och med för tonåringar och vuxna. Ett koncept som har många fans bland yngre män är Lego Mindstorms. Det är om just Lego Mindstorms som denna artikel kommer handla.

Vad är Lego Mindstorms för något?

Lego Mindstorms är helt enkelt ett avancerat Lego-koncept som gör att man på ett enkelt och fantastiskt roligt sätt kan lära sig att bygga robotar. De första produkterna inom Lego Mindstorms-serien såldes 1998, så det är ändå ett relativt nytt koncept inom Lego-världen.

Fördelen är att Lego Mindstorms är lika roligt för ett barn som för den som efterfrågar ett mer avancerat robot-byggande. En huvudregel brukar vara att ett barn bör dock ha fyllt 10 år för att Lego Mindstorms skall vara roligt att leka med.

Det hela går ut på att bygga en robot med hjälp av Lego-klossar, sedan så kan man programmera roboten så att den automatiskt skall kunna genomföra olika uppgifter. Det går även programmera roboten så att den går att kontrollera och styra från datorn. Exempelvis så kan man programmera mikro-chipet så att roboten reagerar på ljus, färger eller beröring. Vid tidpunkten för detta artikel-skrivande så är grund-modulen 8547 LEGO® MINDSTORMS® NXT 2.0 den som distribueras av Lego själva. Till denna kan man köpa tillbehör och det är också möjligt att bygga olika typer av robotar av den såsom humanoids, djur-robotar och maskiner. Enligt Lego själva så är manual och komponenter så enkla och lättförståeliga att man inom 30 minuter skall kunna bygga en sofistikerad robot.

Som alltid när det gäller produkter och tjänster så blir man ju nyfiken på vad det hela kostar. Och en robot från Lego Mindstorms kostar ungefär 280 dollar, vilket med dagens växelkurs motsvarar ungefär 1 900 kr. Detta kanske kan tyckas vara ett relativt högt pris för en ”leksak”, men faktum är att Lego Mindstorms egentligen är mer än bara en leksak, det är mer av en hobby-produkt. Faktum är att dessa hobbyprodukter skapat en egen community som diskuterar robotarna och visar upp vilka typer av robotar som man byggt.

Om du inte sett hur Leogo Mindstorms ser ut så har vi lagt med en film i denna text där du kan se hur en robot från Lego Mindstorms kan fungera. Som du ser så är det ganska stor skillnad på detta Lego-koncept och de mer vanliga Lego-koncepten med färgglada små byggklossar som man bygger hus, båtar och riddarborgar av. Själv tycker jag detta är ganska talande för hur brett sortiment som Lego har. De har någonting för nästan vem som helst.

En film som visar Lego Mindstorms

Flera leksaksbutiker på nätet erbjuder produkter från Lego Mindstorms och därför så kan det vara lite svårt att hitta den butik som erbjuder det lägsta priset. Det man kan göra i detta fall är att helt enkelt söka efter ”billigt Lego Mindstorms” på Google och sedan hoppas att det dyker upp någon bra butik. Eller så kan man använda sig av den nystartade sajten Leksaker-på-nätet.com som listar de bästa och billigaste butikerna om man är ute bland annat Lego Mindstorms. I vilket fall så hoppas vi att du lärt dig lite mer om Lego Mindstorms via denna artikel.