Människan är ett konstigt djur – inte nog med att vi går helt upprätt vi är beroende av omvärlden för att hålla oss varma eftersom vi inte har någon päls kvar. I Afrika var vi beroende av eld för att hålla oss varma när vi lämnade Afrika för kallare trakter blev vi tvungna att hitta andra sätt att hålla oss varma.

De äldsta kläder vi känner till är djurhudar som det tidigaste stenåldersfolken sydde ihop. Men vet också att neandertalarna sydde enkla kläder av djurhudar. Djurhudar är bra kläder en iskall dag men en halvvarm vårdag är inte djurhudar speciellt praktiskt eller bra. Någon gång för cirka 34.000 år sedan i Georgien fick någon en idé som revolutionerade våra liv lika mycket som hjulet eller hur man tämjer elden. Man kom på hur man väver tyg – att fläta ihop växtfiber till ett tyg som kan formas och sys till kläder.

Kläder i tyg sprider sig snabbt över hela kända världen och det var bara bland Australiens urinvånare som man inte hittar vävda tyger. Lite historia om kläder ger oss en fingervisning om när anfäderna till aboriginerna gav sig av från Europa och mindre Asien. När de första skandinaverna vandrade in på den skandinaviska halvön så var det inte primitiva kläder utan vävda linnetyger till sommaren, fodrade djurhudar till vintern och kläder med snitt och form.

När man hittar historiskt så är kläder alltid anpassade till det liv som levs på just den platsen. Kläder för arbetare är kläder för att skydda sig mot smuts och skador medan kläder för aristokratin är kläder som ska vara dyra och visa vem du är. Kläder har sedan stenåldern varit en del i vår identitet. Kläder och accessoarer är en självklar kombination och verkar ha varit så sedan tidig stenålder. Vi har burit vackra stenar och senare broscher och andra smycken till våra kläder. Ingenting nytt under solen med andra ord.

Ganska länge bar männen en lång särk och benlindor som vardagsklädsel. Det beror på att sy byxor drar mycket tyg som man måste kassera och därför är det billigare med en särk. Kläder till folket har framför allt varit lin och ull kläder och under de senaste 100 åren även bomull. Bomull var ett lyxtyg när det kom till Europa.

Hade man råd gick man till en skräddare och lät sy upp kläder, varje skräddare kunde rangordnas och vissa kunde göra finare kläder än andra. Det är under den senare delen av 1800-talet som man börjar se modehus som exporterade kläder – det vill säga grunden för märkeskläder. Då var det framför allt märkeskläder från Paris som stod högt upp på alla kvinnors önskelista.

Senare kan man se hur dessa modehus för tidiga märkeskläder tog fram kollektioner för varje säsong. Redan före första världskriget fanns det etablerade modehus med försäljning långt utanför Paris. Från dessa modehus kunde du beställa ur kataloger kläder för alla tillfällen. De större hoven och de rikaste i adeln hade ofta en heltidsanställd skräddare som sydde kläder till de viktigaste personerna i hushållet.

Efter andra världskriget så börjar märkeskläder bli mer av var mans egendom även om det fortsatte att komma märkeskläder endast för de rikaste. Märkeskläder som klädval har sedan vuxit – det har handlat om kulturella uttryck och strömningar som har spridit sig. Kläder har blivit en viktig del av vår identitet. Skiftningarna i modet och strömningar går ändå fortare idag än tidigare med internet och tv som ökar på hastigheten. Tack vare internet finns det också plats för de mindre trenderna bland mode. Modet har blivit personligt tack vare internet.

Vill du köpa märkeskläder på nätet? Då kan Johnells vara rätt ställe att börja på för att hitta mode på nätet.