Säg T-shirt och alla vet vilket plagg som menas. Det finns visserligen de med långärm och de med korta, de med tryck och de utan. Dessutom kan modellerna variera hur kragen ser ut. Men den som håller upp en t-shirt och frågar en annan person vad det är kommer till 99% säkerhet få svaret att det är ett sådant plagg.

Men lika enkelt är det inte med jumpsuits även om man lätt kan tro det.

De som surfar in på kategorin Jumpsuit Barn på onlineaffärerna kommer att mötas av mjuka härliga mysdressar som går från topp till tå. Det är bara händer, huvud och fötter som inte täcks av mysoverallen. De har mycket ofta en huva och en klassisk känguruficka på magen So far – so good.

Det finns även företag som enbart säljer denna sorts jumpsuit även om det är till vuxna eller barn. One Piece var det första på marknaden och sedan dess har även Ziperall blivit en stor aktör. På deras hemsidor presenteras jumpsuits endast i 100% bomull även om det ibland kan smyga sig in en och annan fleeceoverall. Men det är fortfarande lätt att definiera klädesplagget. Kan nämnas att fram till helt nyligen (våren 2013) så fanns det även ett tredje stort fabrikat, men de verkar försvunnit helt plötsligt.

Men de som inte söker en jumpsuit för barn utan en som passar för vuxna, och detta i affärer som har bredare sortiment, kommer snart att se att kategorin på kläder är betydligt bredare. Ordet kan lika gärna visa upp sköna mysoveraller som plagg som liknar klänningar. Dessa klänningar kan även betecknas som playsuit vilket gör att det finns tre ord på nästan samma plagg.

Blir det då tydligare om man frågar företagen direkt vad skillnaden är på plaggen? Döm själv.

Smartguy menar att en playsuit har kortare armar och ben medan en jumpsuit täcker hela kroppen. Med andra ord är playsuit mer åt klänning hållet.

Även Boozt.com är inne på samma spår då de menar att arm- och benlängden är avgörande. Därtill lägger de till att jumpsuit oftast är varmare. Nu har alltså mysoverallen fått en tydligare definition. Den ska vara varm och ha långa armar och ben.

Bubbleroom trycker också på längden på armar och ben men lägger till att de har undantag då bägge namnen går att använda på bägge kategorierna klädesplagg. Här kommer alltså en viss osäkerhet in om var gränsen egentligen går.

Ellos däremot håller inte direkt med företagen ovan. De svarade istället att det inte finns någon skillnad mellan modeller och kvalité i dessa två kategorier. Det är bara upp betraktaren själv att benämna dem olika utifrån egen åsikt.

Att gränsen är flytande är HM mer inne på. De säger att skillnaden kan vara tygets kvalité och att en playsuit bör ha något hållbarare kvalité. Men samtidigt påpekar de att det till största sannolikhet endast beror på vad man själv vill säga. Playsuit och Jumpsuit är alltså i stort sett samma sak bara att man själv kan välja ordet.

Även Halens låter betraktaren avgöra eftersom de inte svarade direkt på frågan utan bifogade två bilder där jumpsuiten är en varm mysoverall medan playsuiten har korta ben och är utan armar. Men de skriver inte själva vad definitionen är och de som går in på deras hemsida kommer se att den är flytande mellan plaggen.

Så vad kan man dra för slutsats?

Jumpsuit för barn är en varm mysoverall, oftast med huva och ficka på mage. Plagget för män är det samma även om storleken är större. Plagget för kvinnor kan vara en mysdräkt men lika gärna ett tunt sommarplagg med korta armar och ben. Så det är som vanligt i klädesaffären – det är kvinnorna som har mest att välja mellan.