Alla som jobbar inom ett hantverksyrke som till exempel snickare, byggnadsarbetare, vägarbetare, målare, rörmokare, elektriker och en rad andra yrkesgrupper är säkert överens om att bra arbetskläder är absolut nödvändigt. Dels för att vi ska slippa förstöra våra privata kläder på jobbet och dels för att rätt arbetskläder gör det lättare och mer effektivt att utföra sitt jobb. Ett par bra arbetsbyxor har till exempel smarta funktioner, fickor och hällor som underlättar för dig som behöver ha med dig verktyg, telefoner, radio och andra prylar under din dag på jobbet. Ett rejält verktygsbälte är ett måste som komplement till arbetsklädernas egna fickor inom många hantverkaryrken och självklart bör man alltid satsa på kvalitet när det gäller kläder och utrustning som används dagligen år ut och år in – det säger sig ju självt, att prylarna måste hålla i längden.
Ytterkläder som används på jobbet behöver också uppfylla en hel lista med krav. Ytterkläderna skyddar ju arbetaren mot väder och vind, samtidigt som de utsätts för stora påfresningar när man har ett fysiskt krävande arbete och kommer i kontakt med vassa föremål, verktyg, industrimaterial och andra saker hela dagarna. Att hålla sig torr är A och O för att undvika att bli nedkyld när man arbetar länge utomhus. Arbetskläder för utomhus behöver därför vara vattentäta så att de står emot både regn och snö, men de behöver också transportera bort den vattenånga och svett som bildas i huden – man svettas ju en hel del vid ett hårt arbete. Vattentätheten i material mäts i hur högt vattentryck – eller hur hög vattenpelare – ett material kan stå emot. Gränsen för att få kalla plagg för regnkläder går redan vid 3000mm, men för arbetskläder till den som arbetar utomhus hela dagarna behövs minst 10000 mm vattenpelare. Goretex är ett av de mest kända materialen i funktionskläder som arbetskläder och skalkläder och Goretex har en vattentäthet på 20000 mm – 40000 mm vattenpelare. Goretex och andra funktionsmaterial har också god andasfunktion – materialet transporteras eller andas ut svetten så att bäraren slipper bli blöt från insidan. Sist men inte minst måste ytterkläder för arbete vara helt vindtäta eftersom drag också en något som kan kyla ner kroppen snabbt.
Vi har många bra svenska företag som är duktiga på det här med arbetskläder och annan utrustning som underlättar för hantverkaren att göra sitt jobb. Fristads är ett av våra ledande varumärken inom arbetskläder och arbetsutrustning. Fristads grundades 1925 i den lilla svenska orden Fristad av John Magnusson. På den här tiden då sverige var industrialiserat var efterfrågan på riktigt bra arbetskläder och utrustning för hantverkare riktigt stor samtidigt som utbudet var minst sagt skralt. I början försökte Magnusson importera arbetskläder från USA men fick aldrig igång denna verksamhet på allvar. 1929 började han istället tillverka funktionella arbetskläder på hemmaplan och bland annat var han en av de första svenska tillverkarna av jeans. Företaget och dess produktsortiment växte snabbt och snart började man väva sina egna tyger – kanske inte helt oväntat eftersom Fristad ligger nära Borås som ju är och var känt för just sin etablerade textilindustri både före, under och efter denna period – i princip alla textilindustrier under 1900-talet fanns ju i Borås och staden är än idag ett mecka för postorderföretag och e-handelsföretag inom textil, konfektion och flera andra branscher.
Snart var Fristads ett välkänt varumärke på marknaden för arbetskläder. Mot slutet av 1900-talet var Fristads erkänt Sveriges största tillverkare av arbetskläder. Idag är Fristads kända för sitt breda produktsortiment, sin fantastiska kvalitet och sina snygga och funktionella arbetskläder som i många fall är bäst i sitt slag – inte illa för ett litet företag som startades upp av en enda man i lilla Fristad i Västra Götaland.
Bra arbetskläder från Fristads och andra varumärken hittar du här.